Koptelefoon en oordopjes haperen: zo los je dat op

Je draadloze oordopjes of koptelefoon hapert, flikkert en de bluetoothverbinding valt steeds weg. Wat kan je daartegen doen?

Achterhaal de oorzaak van de hapering

Zorg eerst dat je achterhaalt of de hapering door de oordopjes komt. En ik kan je vertellen: dat is vrijwel nooit het geval. Waar ligt het wel vaak aan?

  1. Het signaal dat vanaf het device (telefoon of laptop) naar je oordopjes/koptelefoon wordt gestuurd, heeft een hapering
    • Dat kan komen doordat je muziek streamt en je internet op dat moment niet snel genoeg is
      • Dat kan komen omdat je de wifi aan hebt en je te ver van je wifi bent
      • Of het kan juist komen omdat je gebruik maakt van je dataverbinding die langzamer is
      • Oplossingen: Zorg dat je je verbinding aanpast naar een betere verbinding, óf zorg dat je het liedje dat je luistert (bijv. via Spotify) eerst downloadt. Dan heb je geen internetverbinding nodig.
    • Het kan ook komen doordat de software van je device (telefoon of laptop) niet geüpdatet is
      • Update Spotify (of de app waarmee je luistert)
      • Update je telefoon (Instellingen> Over de telefoon > systeem update)
  2. Om uit te sluiten dat het aan de telefoon ligt, moet je even proberen de oortjes/koptelefoon via bluetooth te verbinden via een ander device (bijv. je laptop of een andere telefoon). Haperen ze daar ook? Dan ligt het aan de oordopjes.
  3. En dan zijn we bij het laatste scenario: het ligt aan de oordopjes/koptelefoon.
Oordopjes haperen

De hapering ligt vast aan de koptelefoon of oortjes

Het eerste dat je denkt als je oordopjes haperen is:

Het komt door de oordopjes en de koptelefoon

Heel herkenbaar. Ik zelf als Audiotester heb meer dan 200 oordopjes in m’n oor gehad. En als ik een hapering hoor, dan trek ik de oordopjes uit m’n oor en kijk ik met een vies gezicht naar het oordopjes. Even kijken of er een beschadiging op de oordop of hoofdtelefoon zit.

Maar nee! Vergeet het. In alle keren dat ik een hapering hoorde is het misschien 1 keer voorgekomen dat een oordop of koptelefoon een hapering had. En in dat geval kwam het doordat een oordop op de grond was gevallen. Verder heeft de hapering altijd een andere oorzaak.

Beste draadloze bluetooth koptelefoon

Voor jouw duidelijkheid: het afspelen van een bluetooth signaal dat bij een oordop binnen komt, is de makkelijkste functie voor een oordop. Het is een functie die vrijwel nooit defecten vertoont. Veel vaker heeft een oordop een pairing issue waarbij de oortjes überhaupt niet connecten met je telefoon. Tja in dat geval moet je zorgen dat je de oordopjes of koptelefoon reset.

Zo los je het op

Het probleem kan dus drie oorzaken hebben:

  • Je oordopjes krijgen een haperend geluidssignaal binnen doordat je geen goed internet hebt op dat moment
  • Je oordopjes krijgen een haperend geluidssignaal binnen doordat de software op je telefoon niet is geüpdate
  • De oordopjes of koptelefoon hebben een defect waardoor ze het geluid niet zonder hapering kunnen afspelen

Verbeter je verbinding

Zorg dat je internetsnelheid goed genoeg is zodat de muziek of je podcast snel genoeg kan worden geladen en naar je oordopjes gestuurd kan worden.

Als je gebruik maakt van Wifi, kun je het beste dichter bij je router gaan staan. Of je telefoon in elk geval dichter bij de router leggen.

Als je gebruik maakt van een dataverbinding, en je kunt die niet versnellen, dan kun je het beste in Spotify instellen bij ‘muziekkwaliteit’ automatisch. Nu staat die waarschijnlijk op ‘hoog’, waardoor de telefoon altijd alleen de hoogste kwaliteit geluid naar je oordopjes stuurt. Maar jouw verbinding kan dat op dat moment helemaal niet aan. Zorg dus dat je in je instellingen in Spotify aangeeft dat je (als de verbinding minder goed is) lagere kwaliteit geluid naar je oordopjes stuurt. Dat verzekert je dat er in elk geval geen hapering optreedt.

Controleer voor updates

Ik ergerde me altijd dood als een klantenservice tegen me zei: “is uw telefoon wel geüpdatet?” Ik zei dan altijd: “Ja, dat heb ik al gecheckt” terwijl het niet zo was.

Spotify

En nu is het tij gekeerd. Nu adviseer ik jou om te checken voor updates. En waarom? Omdat ongeveer 30% van de keren dat ik een haperende oordop of hoofdtelefoon had, het lag aan een update van Spotify.

💡

Met name Spotify heeft flink wat mankementen bij het afluisteren van muziek als er een update beschikbaar is en jij nog de oude versie gebruikt. Check dus goed of Spotify al geüpdate is.

Telefoon of laptop

Maar ook heb ik een keer meegemaakt dat een week lang al mijn bluetooth oortjes haperden. En eerst dacht ik (zoals altijd) dat het aan de oordop lag, maar al snel bleek dat het aan de telefoon lag. Want het probleem deed zich ook bij andere oordopjes voor.

Oordopjes of koptelefoon updaten

De laatste optie en test die je moet uitvoeren is: zorg dat je oordopjes of headset de laatste firmware hebben. Met name de grote merken (Jabra, Samsung, Apple, JBL) hebben een app waarmee je de koptelefoon gewoon kunt updaten.

Ik heb eens een set Samsung oordopjes gekocht en daar had ik ook een hapering. Ik downloadde de app van Samsung en inderdaad: er was een update beschikbaar. Gedownload en ja hoor: de hapering was verdwenen en alles werkte prima.

De oordopjes hebben een defect

Als dat alles nu niet blijkt te werken en de oordopjes of koptelefoon heeft een defect, ook dan is er altijd nog een oplossing!

De oordopjes kun je namelijk resetten naar de fabrieksinstellingen. En vaak resulteert dat in een werkende koptelefoon zonder haperingen.

Bij oordopjes is het vaak zo dat je ze weer in de case plaatst en de knopjes/touch control lang ingedrukt houdt. Bij Koptelefoons moet je vaak ook meerdere knopjes lang ingedrukt houden. Kijk even naar de gebruiksaanwijzing en kom erachter hoe je je oordopjes reset. Of bekijk ons artikel over het resetten van oortjes.

Plaats een reactie