Is bluetooth schadelijk?

Bluetooth oordopjes en een bluetooth koptelefoon. Als je die gebruikt, is het onvermijdelijk dat het bluetooth signaal dicht langs je lichaam gaat. Maar is bluetooth schadelijk? En kan je bijvoorbeeld kanker krijgen van bluetooth? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Er zijn veel theorieën over het gevaar van bluetooth. De één zegt dat het onzin is. De ander zegt dat bluetooth heel gevaarlijk is. Tijd om het uit te zoeken.

💡

Het korte antwoord:

  • De wetenschap is het unaniem eens over het feit dat er geen enkele aanwijzing is dat normaal gebruik van bluetooth schadelijk is voor je lichaam. Sterker nog: bluetoothtechnologie wordt juist bij experimenten toegepast om gezondheidsproblemen in een heel vroeg stadium op te merken.
  • Wel blijkt uit sommige onderzoeken dat overmatig gebruik van bluetooth kan leiden tot klachten zoals huidklachten. Onder overmatig gebruik van bluetoothapparaten wordt verstaan: 3 maanden lang elke dag 7+ uur zonder onderbreking.
  • Een gedeelte van de beroepsgroep van alternatieve geneeswijzen heeft wel de overtuiging dat bluetooth schadelijk is voor je lichaam.

Krijg je van bluetooth kanker?

Soms wordt gezegd dat je ban bluetooth kanker krijgt. Maar meerdere onderzoeken wijzen uit dat je van bluetooth geen kanker krijgt.

Wel wordt soms gesproken dat overmatig gebruik van bluetooth dicht bij het lichaam schadelijk kan zijn. Maar in dat geval wordt met ‘schadelijk’ niet bedoeld dat je er kanker van kunt krijgen. Er wordt mee bedoeld dat het de huid kan schaven. Bij een onderzoek met een bluetooth headset dat door het testpersoon 7 uur per dag, 7 dagen per week gedurende 3 maanden werd gebruikt, is geconstateerd dat dicht bij het bluetooth device de huis was uitgedroogd. Dus effect op de huid heeft bluetooth wel. Maar je krijgt er volgens onderzoek geen kanker van.

❤️

Als je om wat voor reden twijfels hebt over de veiligheid van bluetooth: koop dan gewoon oordopjes met draad. Jouw gevoel is het allerbelangrijkste. Als jij het idee hebt dat bluetooth onveilig is en onderzoek wijst uit dat het ongevaarlijk is, dan is jouw gevoel wat mij betreft veel belangrijker dan het onderzoek dat gedaan is. Onderzoek heeft zichzelf in het verleden ook tegengesproken. “Nieuwe inzichten wijzen uit dat..” Kortom: laat je niet gek maken en maak gewoon je eigen keuze.

Stralingvrije oortjes

Als je expliciet op zoek bent naar stralingvrije oordopjes, dan kun je het beste oordopjes nemen met een draad. Die maakt geen gebruik van bluetooth om het geluidssignaal door te sturen vanaf je device naar je oordop. Overigens hebben die oordopjes met draad meer voordelen (en nadelen).

Voordelen

  • Geen straling
  • Ze zijn goedkoper
  • Ze hebben minder vertraging
  • Ze zijn letterlijk plug & play
  • Er gaat minder vaak geluidskwaliteit verloren

Nadelen

  • Je zit met draden
  • Aanraking met draad kan leiden tot geluid in oor

Maar goed, voor dit artikel is het interessant dat je bij bedrade oordopjes geen straling hebt. En als je daar bezorgd over bent, kan dat interessant zijn.

Hoofdtelefoon bluetooth schadelijk

Maar hoe zit dat met een bluetooth koptelefoon of oordopjes? Dat is bluetooth en zit super dichtbij je hoofd. Het is dus belangrijk dat het gebruik van dat soort apparaten niet schadelijk voor je is.

Maar ook bij hoofdtelefoons en oordopjes met bluetoothverbinding is nooit uit onderzoek gebleken dat bluetooth en wifi schadelijk is voor bijv. je hersenen. Sterker nog: de conclusie uit onderzoek is juist dat een telefoon met bluetooth die een signaal verzend naar wearables (excuus voor het flitsende woord) hetzelfde aantal straling geeft als een radio, alleen dat signaal veel minder frequent verzend. En daardoor is de straling een stuk minder.

Kortom: het dragen van een hoofdtelefoon met bluetoothverbinding is niet schadelijk.

Bluetooth en hersenen: hoofdpijn van koptelefoon?

Ook (na flink zoeken) zag ik een aantal fora waar mensen aangeven dat een koptelefoon hoofdpijn geven. Er zijn geen onderzoeken die die hoofdpijn kunnen verklaren.

Zie bijvoorbeeld dit forum waar iemand aangeeft na het gebruik van een koptelefoon hoofdpijn te krijgen. Maar je ziet daar dat het gaat om een forum dat in 2013 is gestart. Dat is nog ver voordat koptelefoons draadloos werden. De kans is groot dat de topic starter hoofdpijn kreeg door het geluid dat door de koptelefoon werd afgespeeld.

De enige bronnen die we kunnen vinden die wél aangeven dat de straling schadelijk is, zijn bronnen die zelf producten verkopen die je zouden moeten beschermen tegen straling. En ik zeg niet direct dat zij niet discreet zijn, maar ze zijn er in elk geval bij gebaad om mensen te overtuigen van het gevaar.

Plaats een reactie