Foam eartips voor oordopjes: de grote test

Foam eartips zorgen ervoor dat je oordopjes lekkerder in je oor zitten. Je vervangt je in ear opzetstukjes voor de foam ear tips van memory foam. Het is een mega upgrade voor je oortjes, maar je moet wel de goede foam oordopjes hebben. Daarom testen we vrijwel alle oortips die verkrijgbaar zijn. Bekijk onze test en voorkom tijdverlies en een miskoop.

Let op: dit artikel gaat over foam eartips voor muziekoordopjes. Niet over oordopjes van schuim voor gehoorbescherming of geluidsdemping.

Wat zijn foam eartips voor oordopjes?

Foam eartips zijn opzetstukjes gemaakt van memory foam (droog schuim dus) voor je oordopjes. Ze zetten langzaam uit als je ze in je oor hebt, en dat maakt ze super comfortabel. Alleen moet je wel de juiste eartips hebben en die zoektocht kan weleens frustrerend zijn.

Want voor je het weet, koop je eartips die te groot zijn voor draadloze oordopjes.

Kortom: dat probleem wil je vermijden. En je wil tóch eartips die heel lekker in je oor zitten. Wij hebben de test gedaan met wel 40 verschillende soorten eartips en we laten je graag zien welke eartips het beste zijn.

💡✔️

Stappenplan eartips kiezen

stapDraadloze oordopjesOordopjes met draad
1Diameter oordop (mm) metenDiameter oordop (mm) meten
2Opening foam tip (mm) kiezenOpening foam tip (mm) kiezen
3Grootte gehoorgang (s, m, l, xl)Grootte gehoorgang (s, m, l, xl)
 1. Meet de diameter van je oordop. Dat is dus de opening van de oordop (waar het geluid uit komt). Met de diameter bedoelen we:
Dit zijn overigens de OneMelon Waterfall oordopjes met draad
 1. Kies daarna de foam en hou rekening met de grootte van de binnenste opening. De eartip moet op de oordop passen. Zorg dat de opening van de eartip net iets kleiner is dan de opening van de oordop. De eartip moet namelijk om de oordop klemmen.
  Voorbeeld: bij een 6mm opening van een oordop kan je best voor een eartip van 4,3mm gaan.
 2. Kies de grootte van de ear tip zelf. Heb je een grote gehoorgang? Ga dan voor XL of L. Heb je kleine oren en zijn oordopjes voor jou vaak te groot? Ga dan voor S.

Waarom foam ear tips?

Er zijn twee redenen om foam ear tips te gebruiken voor je oordopjes.

 1. Voor extra comfort
  Ze zorgen voor extra comfort tijdens het dragen van je oortjes.
 2. Voor minder gedreun in je oor
  Het zachte bedje dat de foam eartips in feite in je oren creëren, isoleren elke beweging. Bij siliconen eartips hoor je bij elke stap een dreun. Bij foam hoor je vrijwel niets bij een stap. Ideaal als je graag (hard)loopt met je oordopjes in.

Ear tips voor oordopjes kiezen

Uiteraard is de eerste keuze die je maakt: foam eartips of siliconen eartips.

VoordeelNadeel
Foam ear tip✔️ Super comfortabel
✔️ Absorbeert klappen (zoals bij het lopen)
❌ Minder passive noise cancelling
❌ Vaak iets duurder
Siliconen ear tip✔️ Veel passive noise cancelling
✔️ Goedkoper
❌ Dreunt door
❌ Je hoort je stem niet goed tijdens bellen
Uitleg met voor- en nadelen van siliconen eartips ten opzichte van foam eartips

Zoals je hierboven kunt zien, maakt foam je oortjes super comfortabel. Het schuim zet langzaam en zacht uit in je oor en past zich precies aan aan de vorm van je gehoorgang. En schuim absorbeert elke klap, dreun of stap die je zet. Bij siliconen eartips hoor je elke stap die je zet terug in je oor. Het is niet rampzalig, maar als je erop gaat letten kan het wel behoorlijk vervelend zijn. Schuim lost dat probleem dus op.

De prijs is wel duurder van foam. Maar goed, we hebben het over een euro of 5 duurder.

Siliconen eartips sluiten laten veel minder geluid door dan foam. Je kunt zelfs oordopjes in je oor doen en helemaal geen muziek afspelen. Dan nog hoor je haast geen omgevingsgeluid. Een siliconen eartip sluit naadloos aan in je oor en geeft geen ‘geluidslekkage’.

Gebruik je graag active noise cancelling? Die werkt met siliconen eartips nét beter dan met foam. Foam laat (door de ‘ademende’ structuur) toch wat meer omgevingsgeluid door. Maar het is niet veel.

Een positieve keerzijde daarvan is weer dat je je eigen stem hoort als je belt. Niets is lastiger dan bellen met oordopjes met siliconen eartips. Je hoort je eigen stem niet meer en dat maakt bellen verdomd lastig. In dat geval kun je dus beter voor foam gaan.

Meet de diameter (verschillende maten: 4mm, 4.3mm, 5mm etc)

Zorg dat je foam eartips koopt die precies op je oordopjes passen. Hoe je dat weet? Door de opening van de oordop te meten. De opening van de eartip moet iets kleiner zijn dan de opening van de oordopjes.

Ear tips grootte: klein, medium, groot, XXL

Zorg dat je een maat neemt die in je oor past. Je koopt de tips juist om te zorgen dat de oordopjes lekkerder in je oor zitten. Ze moeten dus wel goed passen.

Meestal kies je tussen small, medium en large. En vaak weet je van jezelf of je grote eartips nodig hebt of kleine. Een goede maatstaf is: welke siliconen eartips (die bij een set oordop worden bijgevoegd) gebruik je normaal gesproken? Als dat large is, kun je ook veilig voor large gaan bij je foam.

Meestal zijn de formaten (dus de gehele diameter) ongeveer:

 • 11 mm voor Small
 • 12 mm voor Medium
 • 13 mm voor Large

Grote XXL of XL eartips voor oordopjes

Als je oordopjes zoekt voor een hele grote gehoorgang, dan kun je gaan voor de eartips XL. Die komen uit China en je krijgt bij die set werkelijk alle maten meegeleverd. Er moet dus wel een maat bij zitten die je past. Ook als je een (hele) grote gehoorgang hebt. En een grote gehoorgang is niets om je voor te schamen. Je weet wat ze zeggen…

👂

Overigens zijn er ook oordopjes voor kleine oren. Meestal volstaan de kleinste foam eartips voor de kleine oren. Maar het helpt om het soort oordopjes af te stemmen op kleine oren. Want niet elke oordop past op een klein oor.

Eartips voor draadloze oortjes of voor met draad?

Hou er rekening mee dat als je eartips gebruikt voor je draadloze oordopjes, dat de oplaadcase vaak niet meer dicht kan. Je moet speciale eartips kopen voor draadloze oordopjes. De oordopjes moeten dieper in de eartips kunnen.

Bovenstaande opzetstukjes van Eardopes hebben een handig design waarbij de oordopdieper in de foam gaat en de foam daardoor minder ruimte inneemt. Met deze tips, kan de case nog altijd goed sluiten. En dat is ideaal voor draadloze oordopjes. Daarbij is het memory foam van deze eartips van goede kwaliteit. Het zet langzaam uit en ze zitten heel lekker.

Eardopes, Comply en andere merken

Er zijn verschillende merken voor eartips. Eardopes, Comply en Kz zijn de bekendste merken. We hebben uiteraard die merken met elkaar vergeleken. Maar daarbuiten heb je ook een hoop merkloze eartips of eartips uit China.

Eardopes foam eartips

De Eardopes foam eartips die we hebben getest, zijn goed omdat ze dieper op de oordop gaan. De binnenste koker (het plastic pijpje aan de binnenkant) is korter dan het foam aan de buitenkant. Daardoor gaat de oordop als het ware dieper in de eartip en komt die niet in de knel als de oortjes in de oplaadcase zitten.

De schuimen tips zijn met 12mm dus langer (meer ondersteuning voor het oor) en tóch neemt de eartip minder ruimte in beslag dan een andere foam eartip die we testten. Je ziet dat goed op de bovenstaande foto, waar rechts de Eardopes Foam is geplaatst en links de alternatieve foam. De linker foam is korter (minder ondersteuning) en ondanks dat, kan de oplaadcase van deze oordop (in dit geval de MPOW oordopjes) ook nog eens niet dicht. De linker foam neemt namelijk meer ruimte in beslag dan de rechter.

Dat maakt de Eardopes Foam tips een absolute aanrader. Ze zitten comfortabel en ze passen op heel veel oordopjes.

Comply tips

Comply is een merk met de pure focus op eartips. Het foam van de dopjes voelen iets harder en stugger. Ze zijn qua prijs wat ons betreft overdreven duur.

Wat wel handig is, is dat ze op hun website een tool hebben waarmee je de ideale eartips kunt vinden voor jouw oordopjes. En dat is handig, want vaak wil je gewoon weten welke eartips op jouw oordopjes passen. Zonder al te veel gedoe.

KZ foam eartips

KZ is een oordopjesmerk uit China. Vooral oordopjes met draad. Maar ze maken ook foam eartips. De eartips zijn langer dan andere eartips.

Foam vs silicone ear tips

Siliconen eartips hebben compleet andere eigenschappen dan memory foam.

Voordelen siliconen tips:

Met siliconen eartips hoor je weinig tot geen omgevingsgeluid. Dat komt door de structuur van het materiaal: siliconen laten minder geluid door. De keerzijde is dat ze stugger in je oor zitten en meer doordreunen bij elke stap.

Voordelen memory foam

Memory foam laat een heel klein beetje geluid door. Voor het gemak kunnen we zeggen dat foam 20% van het geluid doorlaat en siliconen 5%. Maar tijdens het bellen en praten is het heel fijn om je eigen stem een beetje te kunnen horen. Daarin wint foam het dus van siliconen. Daarbij zit foam veel lekkerder in je oor. Het voelt zachter en het dreunt minder door dan siliconen.

Wat is een eartip?

Een eartip is een opzetstuk voor een oordop. Ze zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar en ze kunnen het draagcomfort verbeteren.

Welke foam eartips zijn het beste?

De beste foam eartips zijn de eartips van Eardopes. Ze zitten het zachtst en meest comfortabel.

Welke XXL foam eartips zijn het beste voor grote oren?

De beste eartips voor grote oren zijn de XL eartips. Die zitten ook goed als je een grote gehoorgang hebt.

Plaats een reactie