Hoe goed zijn de Eardopes B6 Pro? Ze hebben een veelbelovende batterij, een mooie magnetische oplaadcase en veelbelovende reviews. Maar is dat terecht? We nemen ze zelf compleet onder de loep en kijken of ze de moeite waard zijn.
Het geluid
Het eerste dat ons opvalt tijdens het indoen van de Eardopes B6 Pro zijn de lage tonen. Die zijn goed aanwezig. Een trend die ik zie is dat juist de lage tonen wat wegvallen en de hoge tonen meer aanwezig zijn. Dat noemt men ‘gebalanceerd geluid’. Maar deze Eardopes oordopjes hebben meer lage tonen. Ik vind het heerlijk: het geeft m’n muziek een extra boost.
Daarbij zijn de middelste tonen ook goed aanwezig. Dat zorgt voor het fundament van het geluid. Al met al vind ik het geluid van deze oordoppen bovengemiddeld. Beter dan het gros van de a-merken die tot 100 euro oordoppen op de markt brengen. Vergelijk dit met bijvoorbeeld Jabra (tot 100 euro) en dan heb je met deze Eardopes B6 Pro een veel vollediger geluid en met name een vollere bas.
De hoge tonen zijn aanwezig, maar minder prominent dan de middentonen. En ik hou daar enorm van. Mijn grootste ergernis als ik lang luister naar oordopjes is een schelle hoge toon. Deze oordopjes hebben dat niet.
Overigens zitten deze oordopjes (en de ear tips) dusdanig goed in je oor, dat je wel vrijwel niets meer om je heen hoort. En zéker als je de muziek (ook zachtjes) aanzet. Je hoort dan werkelijk geen omgevingsgeluid. Vergelijk dat met bijv. Airpods (eerste generatie). Daar hoor je veel meer omgevingsgeluid.
Batterij: hoe lang kan je ze gebruiken?
1000 mAh aan batterijcapaciteit zit in de oplaadcase van de Eardopes B6 pro. 1000 mAh! Dat is vergeleken met andere oordoppen echt bizar veel. Gemiddeld moet je ongeveer denken aan 400 mAh. Maar er zijn genoeg oordoppen met een oplaaddoosje van zelfs 250 of 300 mAh. 1000 mAh is het meeste dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Maar goed: allemaal leuk en aardig. Wat betekent het voor de gebruiksduur? Dat is natuurlijk veel belangrijker.
Je kunt 8 uur lang de oordopjes aan één stuk door gebruiken. Tenminste, dat staat op de verpakking. En tijdens het testen, klopte dat. Ik denk zelfs dat ze langer meegaan. Ik heb ze getest op ongeveer 40% volume en toen waren de oordoppen na 5 uur op de helft. 8 uur met één lading ga je dus zeker halen.
Op de oplaadcase zitten lampjes en het kostte me wat tijd om door te krijgen wat ze betekenen. Eén lampje kan zowel groen als rood zijn. De andere 2 lampjes zijn wit en zitten naast het rood/groene lampje.
Lampje | Betekenis |
---|---|
Groen/rode lampje | Rood = oplaadcase leeg Groen = oplaadcase vol |
Eerste witte lampje | Aan = linker oordopje laadt op Uit = linker oordopje laadt niet op |
Tweede witte lampje | Aan = rechter oordopje laadt op Uit = rechter oordopje laadt niet op |
Touchbediening
Deze oordopjes hebben touchbediening en geen knopjes. Je kunt dus je vinger op de oordop leggen of tikken en dan bedien je de oordop (en je muziek of podcast). Dat is handig als het goed werkt. En we hebben nogal eens meegemaakt dat de touch van een oordop niet werkte. Kortom: met gezonde scepsis vingen we onze test aan. Bij drie keer tikken zou je naar het volgende nummer moeten gaan. We tikken drie keer en verrek! Het volgende nummer gaat aan. We hebben het een aantal keer getest en elke keer werkte het goed.
Eén ding is wel belangrijk: je moet op de onderbroken cirkel die op de oordop te zien is tikken. Daar zit de touchbediening. Om het nog iets duidelijker te duiden (een beeld zegt meer dan duizend woorden) een afbeelding wat ik precies bedoel:
In de verpakking
Als je deze oordoppen koopt, krijg je een draadloze oplader bij het product. Dat viel ons op. In de verpakking zit een wireless charger met een (weliswaar kort) usb-c kabeltje. Wat dat betreft is het interessant dat deze oordoppen rond de 80 euro zijn. Een draadloze lader alleen al is normaal gesproken 20 euro.
Verder is het een pluspunt dat de handleiding (naast Spaans, Engels, Chinees en Japans) in het Nederlands is.
Je krijgt zoals bij elke oordop 3 sets met ear tips. Maar wij kochten bij Eardopes een set foam ear tips bij deze set (je krijgt dan een korting op de totaalprijs) en dat is een aanrader. De oordoppen zitten daardoor lekkerder en je hoort een klein beetje meer van het omgevingsgeluid. Ook je eigen stem en dat is fijn tijdens het bellen.
Bellen en online vergaderen
Voor bellen en videovergaderen is het belangrijk dat de microfoon van de oordopjes goed is. We hebben de microfoon uitvoerig getest. We belden en videovergaderden met deze oordoppen en dat ging erg goed. We waren goed te horen en het connecten gaat makkelijk.
Wel zag ik dat in mijn laptop alleen de L-versie of de R-versie als verbonden stond, maar dat heeft te maken met dat de oordopjes dual drivers hebben waarmee beide oordopjes afzonderlijk een connectie hebben met je device. En dat device kan (zo is een laptop nu eenmaal geprogrammeerd) maar één connectie weergeven.
De naam van de oordop (op je laptop) krijgt dan een ‘L’ of een ‘R’ achter de bluetoothnaam. Maar goed, beide oordopjes gaven mooi geluid, dus de connectie verliep goed. Ook mijn collega’s en gesprekspartners vonden dat ik erg goed te verstaan was. Goede oordoppen om mee te bellen en online meetings te hebben, dus.
Beoordeling
Al met al zijn de Eardopes B6 Pro een betere keus dan de ‘a-merk alternatieven’. Een fantastische batterij, een uitzonderlijke gebruiksduur (8 uur op één lading en 60 uur als je het oplaaddoosje meetelt), heel goed geluid met goede lage tonen én (niet onbelangrijk) de microfoon is beter dan andere oordopjes. Je kunt er goed mee bellen of videovergaderen. De oplaadcase is bovendien een interessant apparaatje op tafel. Kortom: de Eardopes B6 Pro is een aanrader.