Beste soundbar met Bluetooth

Een soundbar met bluetooth is ideaal als je wilt genieten van films en muziek met het beste geluid, maar geen zin hebt in draden. Óf natuurlijk als je je soundbar ook wilt gebruiken om muziek mee af te spelen vanaf je telefoon. Allemaal opties en pluspunten van een soundbar met bluetooth. Maar welke ‘bluetoothbar’ is het beste? Dat zochten we voor je uit! Bekijk onze top 5.

Waarom een soundbar met bluetooth?

Een soundbar op zich is natuurlijk een upgrade voor je tv-geluid. Maar een normale soundbar heeft ook wel wat nadelen. Bedenk je eens dat je een 5.1 surround bar hebt (dat wil zeggen: met 3 externe speakertjes). De speakers staan verdeeld over heel je (woon)kamer en ze zijn vaak verbonden via allemaal draden. Je huiskamer wordt een groot spinnenweb van draden. Bah!

En dat is waar bluetooth uitkomst biedt. Als al die drie speakers nou verbonden waren via bluetooth.. Dat zou toch fantastisch uitkomst bieden?

soundbar met bluetooth

Precies! En gelukkig hebben fabrikanten zoals JBL, LG, Samsung en Phillips dat ook begrepen. Steeds vaker worden soundbars en surround systems voorzien van bluetooth. En dan kan je dus (in geval van het eerdere voorbeeld: de 5.1 surround soundbar) 3 speakers én een subwoofer verbinden via bluetooth.

Wat is het verschil tussen 2.1, 3.1, 5.1 en 9.1?

Vaak zie je twee nummers met een punt ertussen in de omschrijving van soundbars. Daaraan kan je zien hoeveel speakers er bij de soundbar zitten. Zie hier:

  • 2.0 = één bar zonder subwoofer
  • 2.1 = één bar met subwoofer
  • 5.1 = een bar, een subwoofer en 3 speakers (verdeeld in de kamer: achter, links en rechts)
  • 9.1 = een bar, een subwoofer en 5 speakers (1x achter, 2x links en 2x rechts)

Je kunt je voorstellen dat met name bij de laatste 2 genoemde surround systems, bluetooth uitkomst kan bieden. Geen draden die in je kamer lopen (of die je moet wegwerken) en tóch surround sound tijdens het kijken van films.

Het verschil tussen 2.0, 2.1 & 5.1

Twee opties voor bluetooth soundbars

Er zijn twee soorten bluetooth soundbars waar je uit kan kiezen: volledig draadloos, of alleen een draad in het stopcontact.

💡

De soundbar zelf zit altijd aan een draad vast aan de tv en in een stopcontact. Het draadloze aspect (en de bluetoothverbinding slaat op de verbinding tussen de surround speakers óf over de verbinding die je telefoon (of ander device) met de bar kan maken om muziek mee af te spelen.

De speakertjes van een 5.1 surround system staat vaak achter en naast je bank. Je hoeft dan niet vanaf je subwoofer allemaal draden te leggen naar de speakertjes. Maar de speakers moeten wel stroom krijgen. En die stroom krijgen de speakers met een batterij of met een kabel.

Volledig draadloos

Als je volledig draadloze speakers met je soundbar wilt verbinden, hebben alle speakers een batterij. Die batterij zorgt ervoor dat de speakers muziek kunnen afspelen.

Het nadeel van een speaker met batterij is dat je de speaker soms moet opladen. En dat moet je eens in de zoveel tijd doen. Maar het hoeft minder vaak dan je denkt. Meestal zo eens per 3 maanden.

De soundbar is het moederstation en de speakertjes kun je ermee opladen. Geniaal!

En het opladen gaat ook steeds makkelijker. JBL heeft bijvoorbeeld een gave oplossing hiervoor bedacht: de speakertjes kun je aan de zijkant van de bar klikken. Ze laden dan vanzelf op. In feite is de bar dan een soort moederstation van de speakers. Handig!

Alleen het stopcontact

Een andere optie is dat het signaal weliswaar draadloos wordt verstuurd naar de afzonderlijke speakers, maar dat de speakers zelf met een stekker in het stopcontact zitten.

Kortom: de muziek en het geluid wordt draadloos vanaf de bar naar de speakers verzonden, maar de speakers krijgen stroom uit de muur.

Beste soundbar

Wat mij betreft is dat een ideale oplossing. De grootste ergernis is namelijk de draad die vanaf de bar (dwars door je woonkamer) naar je speakers wordt gelegd. Die ligt in de weg.

De draad die vanaf je stopcontact naar je speakertjes gaat: daar heeft niemand last van. Sterker nog: je hebt geen omkijken naar die speaker, want je hoeft hem nooit op te laden.

Top 5 soundbars met bluetooth

Dit zijn de 5 beste bars met bluetoothverbinding.

1. JBL Bar 5.1

Met bluetooth | Draadloos | Beste prijs/kwaliteit

De beste soundbar met Bluetooth is wat ons betreft deze JBL 5.1. Je kunt met een paar toetsen op je telefoon, je favoriete muziek luisteren in je woonkamer.

En Bluetooth is uiteraard ‘draadloos’. Je telefoon is draadloos verbonden met de bar, maar er zitten ook 2 losse speakers aan de bar die je kunt plaatsen waar je wilt. Zijn ze leeg? Dan laad je ze gewoon op zoals je in de afbeelding hierboven ziet staan.

De woofer zorgt voor een mooie volle toon. Maar het zorgt niet voor een extreem (overdreven lage toon). De installatie is mooi in balans. En zeg nou zelf: een bluetooth speaker kan toch nooit tippen aan een installatie zoals deze?

Je kunt de soundbar niet met een equalizer kunt instellen. Dat is een nadeel wat ons betreft. De lage tonen kun je natuurlijk wel instellen. Dat doe je met de subwoofer. Maar de hogere tonen krijgen we tijdens het testen niet aangepast.

Met een JBL Bar 5.1 ben je verzekerd van topgeluid met bluetooth.

Audiotester

Geluid
Subwoofer
Functies
4.6

2. Samsung HW-Q70T

98 cm breed | Tap sound bluetooth

Deze Samsung bar hadden we net zo goed op nummer 1 kunnen zetten. Laten we zeggen dat het een gedeelde 1e plek is.

Bij je lievelingslied tik je je telefoon gewoon tegen de bar en de rest wordt vanzelf geregeld. De soundbar speelt jouw favoriete lied af in je huiskamer. Met topgeluid.

Want de HW0Q70T heeft echt verbluffend geluid. De soundbar heeft écht mooi geluid. En wij hebben het oor van een fijnproever. We hebben meer dan 300 audioproducten getest. Ook studiomonitoren. Mijn persoonlijke grootste afknapper is een overdreven woofer die alles uit balans brengt. Ik wil gebalanceerd geluid. Ook als er een subwoofer aan te pas komt. En dat is het geval van deze bar het geval.

Een topproduct om je muziek via bluetooth mee te luisteren.

Heb je een Samsung tv met Q Symphony? Dan klinkt het geluid nog rijker en heb je in een paar tellen een echte surroundervaring. Installatie is ook een fluitje van een cent.

Audiotester

Geluid
Subwoofer
Functies
4.5

3. JBL Bar 9.1

Extreem goed geluid | Ook voor muziek | Oplaadsysteem boxjes

Alweer een JBL. Ik hoor het je denken. Maar een flink gedeelte op deze markt valt al weg doordat er een bluetoothverbinding ontbreekt. En JBL heeft het gewoon heel goed begrepen op dat gebied: bij de nieuwste versies verbind je gemakkelijk je telefoon en je luistert direct je muziek via Spotify.

Daarbij kun je deze JBL 9.1 verbinden met bluetooth via je tv. Dat betekent dat er geen hdmi-kabel aan te pas hoeft te komen. Deze bar móest dus gewoon in dit rijtje: op twee manieren kun je namelijk draadloos verbinden.

Waarom staat hij dan niet op 1? Nou met deze JBL 9.1 gaan we naar het duurdere segment. De soundbar gaat meer richting de duizend euro. Alleen vinden wij hem beter dan alle concurrenten van ongeveer 200 euro duurder. Dus je krijgt weldegelijk waar voor je geld.

Overigens is vrijwel alles van dit systeem draadloos. Ook de subwoofer.

Audiotester

Geluid
Subwoofer
Functies
4.5

4. Samsung HW-Q600A

Topsubwoofer | Game modus | Beste prijs kwaliteit | Toffe Tap functie

Deze versie van 98cm zorgt voor prachtige midden en hoge tonen. De subwoofer die je bij deze soundbar krijgt, zorgt voor het fundament van je geluid.

Daarbij zitten er wat toffe features aan deze set: denk aan de tap functie. Je tikt je telefoon op de bar en hij speelt het nummer dat je via Spotify luistert af in je kamer. Dat maakt deze soundbar zeer geschikt voor het luisteren naar muziek.

Audiotester

Geluid
Subwoofer
Functies
4.5

5. LG DSN4 Soundbar

Goedkope soundbar | Met woofer | En met bluetooth

Deze LG soundbar is de goedkoopste uit dit rijtje. Voor een bar met woofer is dit echt een uitzonderlijke prijs: onder de 200 euro.

En uiteraard is de set te verbinden via bluetooth. En de subwoofer kun je óók draadloos verbinden! Dat verbaasde ons tijdens het eerste gebruik. Verbinden kan via bluetooth. En dat scheelt weer draden. Verder beschikt deze set alleen over een soundbar. Niet over afzonderlijke boxen.

Audiotester

Geluid
Subwoofer
Functies
4

Een soundbar via bluetooth aansluiten

Er zijn 2 manieren om je soundbar met bluetooth aan te sluiten/ te verbinden.

  1. Van de telefoon naar de soundbar
  2. Van de televisie naar de soundbar

Van tv naar de soundbar

Als je de bar met je tv verbindt met een kabel (bijv. een HDMI-kabel) geeft dat een aantal beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je de bar niet overal waar je wilt kunt neerzetten. Hij móet dichtbij je tv staan. Of je moet een lange HDMI-kabel door je huis trekken zodat de bar bijv. bij je bank kan staan. Maar dat is niet ideaal.

Een bluetoothverbinding van de tv naar de bar is ideaal als je zelf wilt bepalen waar je de bar in je woonkamer of slaapkamer wilt zetten. Veel mensen vinden de bar namelijk een ‘lelijk ding’. Maar wat maakt het uit als dat lelijke ding onder je bank of bed staat? Dat is een mooie oplossing. Mooi voor zowel het oog als het oor.

Van telefoon naar soundbar

Een verbinding van je telefoon naar je bar is er een die voor zich spreekt. Als je graag een lekker muziekje in huis wilt luisteren en je hebt toch een geluidssysteem voor je tv, dan is het natuurlijk extra handig als je dat systeem ook (met één druk op de knop) kunt verbinden met je telefoon. Je luistert dan snel en makkelijk een liedje op Spotify in huis.