Beste oordopjes voor sport: Top 5

Oordopjes kunnen ideaal zijn voor het sporten. Maar zeker niet alle oortjes zijn geschikt. Er zijn allerlei features die bij sportoortjes essentieel zijn. Denk aan bijvoorbeeld een oorhaak of een oorclip/oorvin. Heb je geen idee wat dat zijn? Bekijk dan ons artikel en kom erachter wat de beste bluetooth oordopjes voor het sporten zijn.

Je hebt groot gelijk dat je op zoek bent naar oortjes voor het sporten. Het moedigt je aan en zorgt dat je nog meer uit je work-out of sessie haalt. Let er wel op dat sommige sportoordopjes minder geschikt zijn voor normaal gebruik. Waarom? Door de pasvorm die speciaal is ontwikkeld voor extreme bewegingen. Denk aan een oorhaak zoals we hieronder laten zien.

💡

Ga je liever voor een oordop die je dagelijks kunt gebruiken. Bekijk dan onze toplijsten voor oordopjes tot 30 euro, tot 50 euro en tot 100 euro.

Sport oordopjes met oorhaak

Oordopjes voor kleine oren die niet uitvallen

Dit zijn oordopjes voor het sporten met een oorhaak. Ze gaan achter je oor en hebben zo veel meer steun. Ideaal voor het sporten! Bijna elke fabrikant heeft wel een versie met een oorhaak. Oorhaak.. Het klinkt wat oncomfortabel. Maar niets is minder waar.

Een oorhaak (of oorboog) gaat achter je oor langs en de boog (de haak) is van zacht flexibel materiaal gemaakt. Soms kun je de oorhaak zelfs zo verbuigen dat ze ergonomisch naar je oor vormen.

Ook zie je steeds vaker het word ‘oorclip’ voorbij komen. Alleen dat is een ander woord voor een oorvin. En dat leggen we je hieronder goed uit.

Oortjes met ‘ear fin’ of rugvin of oorclip

Sommige oordopjes hebben een vin die in je oor klikt. En zelden zien we iets dat zoveel verschillende namen heeft. Denk aan: een oorvin, rugvin, oorclip, ear fin. Eigenlijk moeten wij als Audiotester gewoon een naam kiezen. De rest volgt dan vanzelf! Tenminste, dat hopen we dan maar. Wij zouden het het liefst een ear fin noemen.

🎧

Bekijk ook de beste koptelefoons voor sport.

Maar wat is dat nu eigenlijk? Een ear fin. Dat is een soort uitstulping in de oordop die mooi in je gehoorgang klikt. Het klinkt wat oncomfortabel, maar het zit juist uiterst comfortabel. Én een ear fin of oorvin doet perfect z’n werk: want de oordoppen blijven goed in je oor zitten tijdens het sporten. En daar kopen we de oordopjes voor.

Dit zijn dus de oorvinnen. In dit geval kun je zelfs verschillende formaten oorvinnen plaatsen.

Oordopjes met oorvinnen kun je eventueel ook voor dagelijks gebruik kopen. Terwijl oordopjes met een oorhaak of wat meer ‘aanwezig’ zijn en er niet zo leuk uitziet. Ze zien je al aankomen in een online meeting met zo’n oorboog om je oor. Ach, aan de andere kan: het zal ons een worst wezen wat die inspiratieloze collega’s van ons denken, toch?

Draadloze oordopjes voor sport

Ga je voor draadloze oordopjes voor sporten of ga je voor oortjes met een draad?

VoordelenNadelen
DraadloosMeer vrijheid / geen draadBatterij gaat ooit leeg
Bereik moet goed genoeg zijn
BedraadWerkt altijdDraad beweegt tegen het lichaam
en weerklinkt in je oor
Elk voordeel ‘heb’ z’n nadeel

Het grootste voordeel van oordopjes die via bluetooth verbinden, is (kort gezegd) de vrijheid. En tja.. vrijheid is toch wat we allemaal nastreven. Ook tijdens het sporten. Je kunt in de sportschool, op de fiets, tijdens het joggen etc. je armen vrij bewegen. En dat is ideaal als je aan het sporten bent.

Bovendien zijn er bluetooth oortjes die speciaal gemaakt zijn voor het sporten. Er is rekening gehouden met de pasvorm zodat ze beter blijven zitten. Bijvoorbeeld met een oorhaak of een ear fin.

Oortjes met draad voor sport

Een paar jaar geleden sportte iedereen nog met oortjes met draad. Zo snel kan het gaan. En afhankelijk van welke sport je doet, kunnen oortjes met draad prima volstaan.

🔍

Bekijk ook ons artikel met de beste oordopjes met draad.

In beginsel kun je stellen: hoe actiever de sport, hoe meer je gebaad bent bij draadloze oordopjes. Als je een workout gaat doen in de gym en je gaat alleen op een fiets zitten, dan kun je je telefoon op het stuur leggen en je oordopjes met draad gebruiken. Maar over het algemeen kun je wel stellen dat bluetooth oordopjes ideaal zijn voor het sporten.

oortjes met draad

Maar nu komen we bij het volgende: áls je kiest voor oordopjes met draad, kies dan voor oordopjes met een draad achter het oor. Zie bijvoorbeeld de bovenste oordopjes op de foto hierboven. Je ziet dat die een draad hebben die achter het oor worden gevormd.

Waarom een oordop met draad achter het oor?

Als de draad achter het oor langs gaat, dan trekt de draad niet direct aan de oordop. Met andere woorden er is minder spanning op de draad en dus minder spanning op de oordopjes in je oor. Dat heeft twee voordelen:

  • Er wordt niet steeds aan je oordopjes getrokken
  • De oordop zit comfortabeler in je oor omdat de draad achter je oor langs gaat

JBL sport oordopjes

JBL mág niet ontbreken aan deze lijst met oordopjes. Het merk staat bekend om goed (draadloos) geluid. En ze hebben een aantal oordoppen op de markt gebracht die goed zijn om te gebruiken tijdens het sporten.

JBL heeft oordopjes met een oorvin en oordopjes met een oorhaak. Maar écht inzetten op oortjes voor het sporten, doet JBL nog niet. Soms komt er een nieuwe versie uit, maar meestal weten ze ons niet volledig te overtuigen. JBL laat dan weten via hun website dat er weer een nieuwe oordop met oorvin beschikbaar is.

Kortom: wat ons betreft is zijn normale oortjes van JBL beter dan de sportoordopjes. Ons advies: koop je oordopjes voor het sporten van een ander merk. Andere merken hebben nét een betere prijs/kwaliteit en ze hebben een iets betere pasvorm.

Top 5 oordopjes voor sport

Uit onze sport oordopjes test hebben we 5 toppers geselecteerd die er met kop en schouders bovenuit steken.

1. MPOW Flame Solo

De MPOW Flame Solo is een oordop met oorhaak. Ideaal dus om mee te hardlopen of sporten. Daarbij zit er voldoende bass in de tonen en is het geluid mooi gebalanceerd. Mooi helder geluid om je favoriete muziek te luisteren tijdens het sporten.

Oordopjes voor kleine oren die niet uitvallen
De MPOW Flame Solo gaat mooi om het oor heen waardoor de oordop niet uitvalt.

En daar hoort normaal gesproken een flinke prijs bij. Maar deze MPOW’s zijn echt verrassend laag geprijsd. Voor minder dan 50 euro heb je deze oordoppen al in het oor. Dit is weer een goed voorbeeld van een relatief onbekend merk dat kwalitatief betere oordopjes maakt dan A-merken in dezelfde prijsklasse.

De bediening is ook dik in orde: Met knopjes aan de bovenkant kun je het volume aanpassen. En met een MFB kun je pauzeren of het volgende nummer kiezen. “MFB?” Ik hoor het je denken. MFB staat voor multi functional button. En dat is de knop aan de zijkant die meerdere functies heeft afhankelijk van hoe vaak je de knop indrukt.

MPOW Flame Solo

Audiotester

Geluid
Pasvorm
Verbinding

Beoordeling

Prima oordop voor een fantastische prijs. De oordop blijft gegarandeerd in je oor zitten en het geluid is uitstekend. De bediening is beter dan bij andere oordoppen. Wat ons betreft de nummer 1 in deze lijst.

4.7

2. Eardopes B6 Pro

Ga je naar de sportschool met oordopjes? Dan zijn de Eardopes B6 pro de absolute toppers die we hebben getest. Je kunt ze een uur lang 1 meter onder water houden (kortom: ze zijn compleet waterdicht). En het geluid is gigantisch aanmoedigend. Goede zware tonen en mooi krachtig (en toch gebalanceerd) geluid.

Eardopes B6 Pro
Top oordopjes om mee te sporten, maar minder voor het hardlopen.

Ook is het mooi dat de oplaadcase een batterij heeft van 1000 mAh! Dat is veel meer dan andere oordopjes. De oortjes zelf hebben ook een grote batterij. Je kunt de oordopjes 8 uur lang onafgebroken gebruiken.

Wat ook tof is, is dat je bij deze oordoppen een gratis draadloze oplader meekrijgt. Want de oordopjes zelf kun je opladen met een draadloze lader. Al met al zijn dit hele volledige oordopjes voor een goede prijs.

Eardopes B6 Pro

Eardopes B6 Pro

Audiotester

Geluid
Pasvorm
Verbinding

Beoordeling

De combinatie van goede features maakt deze Eardopes B6 Pro uitzonderlijk goed. Denk aan de 3000 mAh in de oplaaddoos. Er zijn bijna geen oordoppen die zoveel mAh batterijcapaciteit hebben! Gemiddeld is het 450 mAh.

Je kunt de oordopjes zelf (die 80 mAh hebben) 8 uur lang gebruiken. 8 uur! aan één stuk door.

Verder zijn de oordoppen compleet waterdicht. IPX7. Dat betekent dat je de oordopjes een uur onder water kunt houden. En daarna werken ze nogsteeds.


4.6

3. Samsung Galaxy Buds Pro

De Samsung Galaxy Buds Pro zijn ideaal voor het sporten omdat:

  • Ze goed in je oor verdwijnen (weinig last van bijv. wind)
  • Ze licht zijn
  • Ze waterdicht zijn

En wat een geluid komt er uit deze oordoppen! Ze zijn redelijk licht en klein vergeleken met andere oordopjes, maar het geluid is mooi zwaar. Verder zijn de oordopjes mooi glad en rond waardoor de wind mooi langs de oordopjes stroomlijnt.

Samsung Galaxy Buds Pro

Audiotester

Geluid
Pasvorm
Verbinding

Beoordeling

Prima oordoppen van Samsung die goed in je oor verdwijnen. Je hebt dan vrijwel geen last van de wind. Ze zijn mooi licht en daardoor vallen ze niet uit je oor. De touch bediening laat je nooit in de steek en de afwerking van deze oordoppen is subliem.

Verder is het design van de oortjes echt top! Ze zien er mooi uit. Het geluid is fantistisch.

4.5

4. Kz ZSX Terminator: met draad

De Kz ZSX is een Chinees merk dat voor een lagere prijs. De detail in het geluid is beduidend beter dan bij andere oordopjes van deze prijsklasse (rond de 50 euro). Je kunt het vergelijken met oordopjes van bijv. Sennheiser van ongeveer 90 tot 110 euro. Echt waar.

Kz ZSX met draad
Oortjes met draad achter het oor. Als je voor oortjes met draad gaat, dan is dat een must.

Het mooie aan deze oordopjes is dat de draad achter de oor langs gaat. En dat (zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd) is handig tijdens het hardlopen.

Kz ZSX Terminator oordopjes met draad

Audiotester

Geluid
Pasvorm
Verbinding

Beoordeling

Beste oordopjes om mee te sporten (met draad). De draad gaat achter het oor en het geluid is beter dan het geluid van oordopjes van de A-merken die 50 euro duurder zijn.

Let wel op dat je de versie 2.0 neemt. die heeft wat verbeteringen voor het geluid.

4.5

5. MPOW M30

Deze MPOW zijn uiterst innovatief. Want waar andere oordopjes een ear fin of een oorboog hebben, hebben deze oordoppen een soort rubberen roostertje aan de zijkant. En geloof het of niet: ze zitten super comfortabel. We hebben geen andere oordop kunnen vinden die dezelfde pasvorm had.

Oordopjes met earfin oorvin

Edit: De Rolfstone Nova Sport heeft dezelfde soort pasvorm als de MPOW M30. En het leuke is: Rolfstone is een Nederlands merk!

MPOW M30

Audiotester

Geluid
Pasvorm
Verbinding

Beoordeling

De MPOW M30 produceert meer bass dan andere oordopjes. Daar moet je van houden. Één ding is zeker: het zorgt voor een opzwepend effect.

De pasvorm is innovatief. We kennen geen andere oordop die zo’n pasvorm heeft. Een soort rubberen rekje dat in je oorschelp schuift. Ideaal, want je oordop kan haast niet uitvallen.

4.5

Welke oordopjes blijven goed zitten?

Flame Solo met oorboog

Oordopjes met een oorhaak of oortjes met een oorvin (ook wel oorclip) blijven goed zitten. Deze oordopjes zijn gemaakt voor extreme beweging (zoals bij sporten). De oordopjes blijven goed zitten.

Welke sport oordopjes?

Het beste kun je gaan voor de MPOW Flame Solo. Dat zijn oordopjes met een goede pasvorm en ze vallen niet uit. Gebruik je de oordopjes voor in de gym of sportschool? Ga dan voor de Eardopes B6 Pro. Die hebben de beste passive noice cancelling.

Welke airpods hardlopen?

Het beste kun je geen Airpods gebruiken om mee hard te lopen. Ze hebben geen geschikte pasvorm. Je kunt beter eens kijken naar oordopjes met een oorhaak. Airpods kunnen heel goed zijn voor ander soort gebruik. Het zijn één van de beste oordopjes die je kunt gebruiken voor je iPhone.