Oordopjes met een draad hebben nog steeds grote voordelen. En daarom zijn dit soort oortjes bij veel mensen populair. En daarom ben jij waarschijnlijk op zoek naar de beste oordopjes met een draad. Wij hebben ze in verschillende vormen getest. Bekijk welke oordopjes met draad voor jou het beste zijn.
Waarom oordopjes met draad?
We gaan je niet in dit artikel vertellen waarom jij oordopjes met draad wilt, maar we kennen de voordelen van bekabelde oortjes maar al te goed. Daarom beginnen we met die voordelen eens te benoemen. Misschien zitten er een aantal voordelen bij waar je nog niet aan gedacht had.
Potentieel beter geluid
Bekabelde oordoppen worden niet belemmerd door een bluetoothverbinding. Ze doen er alles aan om geluidsoverdracht via bluetooth zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat doen ze met allerlei codecs. Misschien heb je er weleens van gehoord. Bijvoorbeeld: AptX. Maar nooit werkt het zo goed als een ouderwetse (jawel) kabel.
Stabiele verbinding
De verbinding via een kabel laat je nooit in de steek. En dat is bij andere oordopjes wel anders! Een bluetooth verbinding kan soms uitvallen als er veel stoorzenders om je heen zitten. En dan bedoel ik niet je collega’s als je aan het werk bent, maar bijvoorbeeld een tram die langs rijdt als je bij het bushokje staat te wachten.
Minder latency/vertraging
Oortjes met draad hebben veel minder vertraging. En dat is weer handig als je bijv. aan het gamen bent. Hoewel de latency van oortjes zonder draad steeds lager wordt, zal het nooit zo laag zijn als oortjes met een kabel. En dat is voor het gamen bijvoorbeeld wel handig.
Vaak een betere microfoon
De microfoon lijdt het meeste onder een bluetoothverbinding. Dus een kabel zorgt voor een veel betere overdracht van het signaal. Je kunt je voorstellen dat tijdens het bellen de chipsets van de oordoppen het meeste aan het werk worden gezet. Ze moeten namelijk geluid verzenden en ontvangen (verwerken).
Je kunt je voorstellen dat het voor een oordop een hele verademing is als hij het signaal alleen hoeft te zenden en ontvangen en niet ook nog eens moet omvormen tot een bluetooth signaal. De ervaring leert gewoon dat videovergaderen of bellen met een oordop via bluetooth verbinding moeilijker werkt dan met een oordop met draad.
Zelfde prijs: beter geluid
Ga er maar vanuit dat als je een oordop koopt dat alle kosten voor de fabrikant gedekt zijn én dat er een gezonde winst wordt gemaakt. En terecht natuurlijk. Maar bedenk je eens hoeveel budget er gaat zitten in de bluetoothverbinding van een oordop. Dat is een flinke hap. Bij oortjes met draad, betaal je daar geen cent voor.
Al dat budget kan de fabrikant stoppen in de geluidskwaliteit. En dat merk je vaak bij oordopjes met draad. Ze zijn vaak beter gebalanceerd en ze geven een meer puur geluid. En dat is iets dat de echte muziekliefhebber altijd kan waarderen.
Oortjes met afneembare kabel of vaste kabel?
Steeds vaker zien we dat de (wat betere) oordopjes een afneembare kabel hebben. Dat is handig, omdat je dan zelf bepaalt welke kabel je wilt gebruiken (voor iPhone of Android), maar ook als de kabel kapot gaat, kun je de kabel vervangen. En dat maakt de bekabelde oortjes weer duurzamer.
Oordopjes met draad achter het oor
Ook zien we steeds vaker bij goede oordopjes dat ze achter je oor langs gaan. We zagen dit voorheen vaak bij artiesten. Maar het is uiteraard een hele handige manier om je draad niet aan je oordop te laten hangen, maar hem over je oor heen te tillen. Zo voel je het gewicht minder en dat komt natuurlijk weer ten goede van het draagcomfort.
Ook is het handig bij kleine oren om je draad achter je oor langs te laten lopen. Dan blijven de oordopjes namelijk nog beter zitten.
Onze top 5 oortjes met draad
Uit alle oordoppen die we bij Audiotester in de oren hebben gehad, zijn er een aantal die er met kop en schouder bovenuit steken. Die sommen we op in onze top 5 in deze lijst.
1. OneMelon Waterfall
Deze OneMelon Waterfall heeft ons enorm verbaasd qua geluid. Wat een prachtig vol geluid hebben deze oordopjes. Ze hebben 4 drivers en dat geeft ze een mooi gebalanceerd geluid. Zeker gezien de prijs (tussen de 50 en 60 euro).
Wij hebben een set mogen testen en wat een fantastisch geluid komt er uit deze oordopjes. Mooie bas terwijl de hoge en middentonen niet worden ondergesneeuwd. Wat mij betreft klinken ze gelijk aan oordopjes van 120 euro van de bekende merken. Verrassend, dus.
De behuizing is van staal, dus het is een oordop die mooi lang meegaat. Toen ik ze in m’n hand had, dacht ik dat ze te zwaar zouden zijn om goed in je oor te zitten, maar dat valt me heel erg mee. En meer nog door de draad die achter je oor gaat. Die vangt eigenlijk al het gewicht op.
We schreven deze uitgebreide review over de OneMelon Waterfall.
2. Kz ASX Hifi bedrade oortjes IEM
Deze Kz ASX oordopjes noem je ook wel IEM (in ear monitors). Want als oordopjes (of speakers) het geluid precies zo afspelen zoals een producer het bedoeld heeft, dan noem je het monitors. En geen oordopjes. Maar vooruit: deze bedrade oortjes hebben liefst 25 balanced armatures. En dat betekent dat voor elke frequentie en hoogte er een afzonderlijk mechanisme aan het werk wordt gezet om dat geluid te produceren. Tja en dat merk je wel!
Wat een fatastisch geluid hebben deze Kz ASX! Het is gewoon genieten.
De pasvorm is ook prima, alleen is hij iets minder geschikt voor de kleine oren. Voor de normale oren (en grotere oren) zitten de oordoppen als gegoten. Wel zou ik er een set foam ear tips bij nemen. Wij gebruiken deze foam ear tips bij de oordoppen en dat werkt perfect.
Kz ASX: Chifi IEM oordoppen van het beste soort
3. CCA CA4: kwaliteit voor weinig
Als je beduidend minder wilt uitgeven, maar toch zeer goede oordopjes wilt, kun je het beste de CCA CA4 proberen. Voor rond de 30 euro heb je dan oordoppen die werkelijk qua geluid niet onderdoen aan oortjes van de bekende merken Alleen zijn deze oordopjes minstens 20 euro goedkoper.
De pasvorm is uitstekend. Niet letterlijk: ze steken nergens uit. Maar er is juist met het design goed rekening gehouden met de ergonomie van het oor. Het mooie is dat deze oordopjes wat compacter zijn en zo beter in je oor passen.
De draad van deze oortjes is afneembaar. Kortom: als je liever een lightningkabel wilt, kun je die apart bestellen. Ook zit er een mooie vlecht in het draad. En dat zorgt ervoor dat de kabel minder geluid doorzet naar je oor én dat ze minder snel in de knoop raken. Ideaal!
En de prijs.. Tja. Het is echt bizar dat oordopjes van alternatieve merken (zoals CCA) zo goed kunnen zijn vergeleken met oordopjes van de grote merken (Samsung of Sony) van 20 of 30 euro duurder.
CCA CA4 oordopjes met afneembare draad
4. Earpods met lightning of 3.5 audiojack
De Earpods zijn oordopjes gemaakt door Apple. De oordopjes kun je kopen met een lightningkabel of met een audiojack. De Earpods kun je dus voor een android-telefoon of voor een iPhone gebruiken.
Semi in ear
Deze Earpods zijn geen oortjes met kabel die een siliconen tuutje hebben. Het zijn oordopjes met een harde behuizing. Dat zorgt voor een moeilijkere geluidsoverdracht en wat minder flexibiliteit in het oor. Toch zweren veel mensen bij deze Earpods.
Omgevingsgeluid
Omdat de Earpods niet naadloos aansluiten in je oor hoor je omgevingsgeluid. Deze Earpods zijn dus veel veiliger om in het verkeer te gebruiken dan andere oordopjes.
Beste microfoon
Deze oordopjes hebben werkelijk een van de beste microfoons die we ooit hebben getest. Vaak zie je dat iemand op tv snel wordt geïnterviewd vanuit zijn huis en diegene Earpods gebruikt. Het is dan ongelofelijk hoe goed het geluid wordt opgenomen. Beter dan vrijwel alle andere oordopjes.
Earpods kun je het beste kopen bij Coolblue. Waarom? Omdat Coolblue alles zelf inkoopt en verkoopt. Bij Bol.com kun je ze ook kopen, alleen weet je dan niet 100% zeker dat de oortjes echt bij Apple zijn ingekocht. Want jij en ik kunnen ook via Bol verkopen, als we dat willen. Kortom: in dit geval krijg je wat meer zekerheid bij Coolblue.
Earpods met kabel: lightning of audiokabel
Beste microfoon en prima geluid
Je kunt deze oordoppen van Apple met een lightningkabel of met een audiojack kopen. De Earpods kun je dus voor een android-telefoon of voor een iPhone gebruiken.
5. Sony MDR650AP oortjes met draad
De Sony MDR650AP zijn oordopjes die zeer degelijk gebouwd zijn. De draad is sterk (niet kapot te krijgen) en de behuizing is van staal.
Het geluid is mooi vol. Alleen je moet wel van oordopjes met veel bass houden. Daar moet je van houden. In de stalen behuizing heeft Sony een systeem gebouwd die extra veel lage tonen kan produceren. En dat krijg je goed te horen. Het geeft je favoriete muziek in elk geval extra kracht bij.
De microfoon is goed en helder. Maar het zijn wel oordopjes die zeer goed aansluiten op je oren, dus je hoort je eigen stem niet heel goed terug. Dat is even wennen.
Sony MDR650AP
6. Kz ZSX Pro version 2.0
Deze ZSX oordopjes met draad van Kz zijn wat ons betreft de absolute topper op het gebied van prijs/kwaliteit. Want wat een mega geluid hebben deze oordoppen. Geen geluid met giga bass. Geen woofers. Nee: gebalanceerd geluid met detail.
En de prijs: rond de 50 euro. Als je van een A-merk een oordop koopt, ben je (om dit geluid te krijgen) minimaal 100 euro kwijt.
Kz ZSX versie 2.0
Lightning naar Audio Jack 3.5 audiokabel
Als je een set oordopjes gebruikt met een audiokabel (3.5 audiojack), dan kan je die niet gebruiken met je iPhone. Zorg dan dat je een klein tussenkabeltje koopt. Je moet dan een kabeltje hebben zoals deze.
Usb-c kabel naar audiokabel (adaptor)
Als je een nieuwe Androidtelefoon hebt (zoals een Samsung), dan kan je ook vaak niet direct een audiokabel in de telefoon doen. Wat is dat toch met al die telefoonfabrikanten? Blijkbaar willen ze af van de audiokabels.
Maar ook hiervoor heb je een oplossing. Denk aan een adaptortje (op Bol) dat je met een usb-c kabeltje connect met je telefoon. Vervolgens kun je de oortjes met audiokabel inpluggen in het adaptortje. En voila!