Beste gaming headset

Je bent op zoek naar de beste gaming headset. En terecht! Het verbetert je gameprestaties en je omgeving heeft geen last van het geluid. Maar wat is de beste game headset? En hoe goed is een goedkope gaming koptelefoon? Wij deden de test.

In een oogopslag
Budget

Razer BlackShark V2 X

Winaar

SteelSeries Arctis 7+

Design

Logitech G733 LIGHTSPEED

Alternatief

HyperX Cloud II

Wat is belangrijk aan een gaming headset?

Ik game redelijk veel en (ik denk) op best competitief niveau. En ik stel een aantal hele concrete eisen aan een headset. Andere eisen dan als je de beste gaming headset voor je kind zoekt.

👪

Ben je op zoek naar een betaalbare game headset voor je kind? Dan zou ik voor een gaming koptelefoon met draad gaan. Die zijn goedkoper, plug & play (je hoeft je kind niet steeds te helpen opstarten) en de kwaliteit is prima bij aantal sets die we hebben getest.

Tip!
Let ook op een goede microfoon. Dan kan je kind de koptelefoon ook gebruiken tijdens online lessen of huiswerk.

Ben je zoals ik een pro-gamer (of ik denk vaak tijdens het gamen dat ik dat ben), dan stel je hogere eisen. De belangrijkste eisen zijn:

Weinig latency (vertraging)

De granaat die naast je neervalt, moet je zo snel mogelijk ter ore komen. Vanaf dat moment kun je reageren door weg te rennen. En die ene meter meer afstand die je wint, doordat je de granaat een fractie sneller hoorde, die redt je ‘leven’. Je kunt achter een boom schuilen en vervolgens win je het potje door de drie laatste kills te maken.

⏱️

Elke geluidsoverdracht heeft vertraging. Maar je moet die vertraging (latency) zo kort mogelijk houden. Bij sommige koptelefoons hoor je pas na 0,3 seconde het schot dat je net afvuurde. Dat is niet prettig tijdens het gamen.

Over het algemeen kun je stellen dat koptelefoons met draad minder latency hebben dan draadloze koptelefoons. Vaak is een koptelefoon met draad dus een prima optie!

Latency wordt altijd in ms (milliseconde) uitgedrukt. Onder 20ms is haast niet mogelijk om op te merken. Dat is 2% van een seconde.

Game headset met microfoon
Bij een gaming headset (in dit geval de Logitech G Pro X) krijg je verschillende verlengsnoertjes zodat je de koptelefoon op verschillende consoles kunt aansluiten.

Het is alleen jammer dat fabrikanten nooit het aantal ms bij de productomschrijving zetten. Wel krijg je vaak allerlei wilde termen om de oren geslingerd: low latency, gaming mode, 2.4 gigahertz fast transmitter blabla.

Allemaal termen waar we niks aan hebben. Maar duidelijk is dat ook fabrikanten beseffen dat weinig latency heel belangrijk is. Nu nog hopen dat ze snel het beestje bij de naam gaan noemen: het aantal ms willen we zien! Maar goed, gelukkig testen wij de snelheid.

Microfoon

Met name bij online gaming communiceer je veel met je team of tegenstander. Het is belangrijk dat de microfoon goed genoeg is.

Sommige microfoons kunnen omgevingsgeluid eruit filteren. Dat is zéker een aanrader. Je hebt dan nooit het probleem dat je tijdens de climax wordt gevraagd of je even je mic wilt muten.

Ook als je de headset voor andere dingen wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor een online vergadering of online les) is de microfoon natuurlijk belangrijk.

Geluidskwaliteit & 7.1 Dolby

We zouden het bijna vergeten! De geluidskwaliteit. Man, wat kan die per set verschillen. En wat kan het geluid je spel maken of breken.

En veel headsets vallen hier echt door de mand. De wat goedkopere versies verschillen echt gigantisch. Ook onderling. De ene set klinkt als een leeg blikje cola die je op het oor plaatst en de andere budget- en goedkope gaming headset klinkt mooi vol en heeft goede lage tonen. Dat is soms verrassend. De nummer 4 van deze toplijst is zo’n topper.

Gaming headset voor xbox x en xbox one

Voor zich spreekt dat de wat duurdere koptelefoons zwaarder, mooier en voller geluid hebben. Het écht mooie geluid krijg je bij koptelefoons van 100 euro plus. Maar onze tip is als je goedkoper uit wilt zijn en toch fatsoenlijk geluid wilt, ga dan voor een versie met een draad. Want je kunt je voorstellen: bij draadloze koptelefoons gaat behoorlijk wat budget in de bluetoothtechnologie zitten.

Compatibility: past hij op jouw console?

Een Playstation heeft soms een net andere aansluiting dan een Xbox. En een PC heeft weer een andere manier van aansluiten. Er zijn meerdere manieren van aansluiten.

 • USB
  Aan de headset zit een USB-kabel en die kan je in je console of pc pluggen.
 • USB-dongel
  De dongel plaats je (vaak met USB-aansluiting) in je console. Vervolgens kun je de headset via bluetooth verbinden met de dongel.
 • Direct wireless
  De console (Xbox of Playstation heeft een bluetooth verbinding waarmee de headset direct kan verbinden.
 • Audiokabel 3.5 jack
  Dit is een ouderwetse audiokabel die nog steeds vaak in je controller kan worden geplaatst. Dit kan ook bij de nieuwste Xbox series X en PS5.

Gewicht

Als je een kwartiertje gamet, dan is het geen punt als je headset wat zwaar op het hoofd ligt. Maar als je op een simracer 10 keer een rondje Nürburgring rijdt, dan gaat een zwaargewicht koptelefoon weldegelijk irriteren.

Zorg dus dat je (als je vaak lang gamet) een wat lichtere koptelefoon neemt. De draadloze versies zijn in dit geval vaak de wat zwaardere headsets, omdat daar een batterij in moet. En dat til je toch maar weer in je hele shooter of race mee.

Gaming koptelefoon: draadloos of bedraad?

Het is de all time question: met of zonder draad? Beide versies hebben voordelen. Maar we zien vaak dat gamers met de verkeerde situatie en wensen een set nemen. En dan koop je de compleet verkeerde koptelefoon.

Terwijl het zo simpel is: afhankelijk van jouw budget, moet je de keuze maken. Vuistregel: betaal je minder dan 100 euro? Koop dan met draad. Ga je meer dan 200 euro besteden? Dan kan je best een wireless game headset kopen. En tussen de 100 en 200? Dan moet je heel selectief shoppen en goed op bepaalde aspecten letten. De pro’s spelen ook vaak met een headset met draad.

Maar bekijk eerst eens de voordelen per soort:

Met draadDraadloos
Latency🏆
Prijs🏆
Gemak tijdens spelen🏆
Gemak tijdens aansluiten🏆
Beste geluid bij gelijke prijs🏆
Beste mic. bij gelijke prijs🏆
Gewicht🏆
Dit kun je niet echt een close call noemen.. Maar het heeft wel wat toelichting nodig.

Wat is beter: draadloos of met draad? Tja, kijk maar eens in de bovenstaande tabel. De winnaar is met draad, zou je zeggen. Maar toch is dat niet altijd zo. Wel is het zo dat met draad vaak goedkoper is voor de gelijke kwaliteit van een koptelefoon met draad. Heb je een klein budget (onder 100 euro): ga dan voor een koptelefoon mét draad.

Als je een goede (écht goede) wireless game headset wil, moet je meer betalen. Rond de 200 euro plus. Dan heb je écht een goede headset waar je weinig vertraging hebt en die je goede diepte geven qua geluid.

Top 5 beste gaming headsets

1

SteelSeries Arctis 7+

Surround sound 7.1 | Goed geluid | Draadloos | Snelle transmitter

Als je iets dieper in de buidel kunt en wil tasten, dan is dit een geweldige topper. De SteelSeries Arctic 7+ heeft fantastisch geluid. Je hebt echt het gevoel alsof je je midden in de battle, race, voetbalwedstrijd begeeft. En dat zorgt echt voor een next level gaming ervaring. Echt: goed uitgevoerde 7.1 dolby in een koptelefoon is echt een gigantische upgrade voor je rig.

De snelheid is ook super goed. We merken niet echt verschil met goedkopere koptelefoons met draad. We kunnen geen vertraging opmerken. We hebben zelfs de bekende vertragingstest gedaan op YouTube (het balletje dat steeds valt zodat je een mogelijke vertraging kunt opmerken). De lage vertraging zit hem in de 2.4 gigahertztransmitter.

De koptelefoon kun je na één keer opladen 30 uur lang non stop gebruiken. Opladen gaat met een bijgeleverd kabeltje. En opvallend is dat de draadloze koptelefoon licht is gebleven: rond de 350 gram. Die gaat niet irriteren na een tijdje gamen. Misschien wel na 30 uur gamen, maar dat doe je hopelijk in etappes.

Geluid
Verbinding
Compatibiliteit
Prijs / kwaliteit
4.6

Beste gaming headset onder 100 euro

Bij een headset onder 100 euro vinden we dat de set aan de volgende eisen moet voldoen:

 • Goed geluid (met mooie lage tonen)
 • 7.1 dolby surround: zodat je precies weet waar het geluid in het spel vandaan komt
 • Een goede microfoon (liefst met omgevingsgeluidonderdrukking)
 • Het liefst niet draadloos: met draad

En dat laatste zullen we even uitleggen: met draad is simpele techniek waarbij niets fout kan gaan in de productie. Draadloos klinkt heel gaaf, maar als je het echt goed wilt (en die bestaan), dan moet je meer dan 200 euro betalen. Voor minder dan 100 euro raden we je echt aan: neem een headset zonder draad.

2

HyperX Cloud II

7.1 | Goed geluid | Beste prijs kwaliteit | Voor elke console

De HyperX Cloud 2 is wat ons betreft de beste gaming headset onder 100 euro. Op elk vlak voldoen ze aan onze eisen. Geluid, pasvorm, microfoon, surround sound, gewicht: alles is dik in orde.

HyperX is erin geslaagd om voor minder dan 100 euro een koptelefoon te maken die aan al onze eisen voldoet. Hij heeft 7.1 surround sound. Je hoort dus precies waar iets vandaan komt tijdens het spelen en dat geeft je een streepje voor.

De microfoon is goed. Beter dan veel andere headsets die draadloos en veel duurder zijn.

Geluid
Verbinding
Compatibiliteit
Prijs / kwaliteit
4.8

3

Logitech G733 LIGHTSPEED

PS, PC | Design | Unisex | Batterij

Het eerste dat opvalt aan deze Logitech G733 LIGHTSPEED is het design. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, paars, zwart en wit. En dat maakt ze ook heel geschikt voor vrouwelijke gamers. Maar de zwarte versie is weer heel stoer voor de mannelijke gamers. En ach: uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kwaliteit.

En de kwaliteit is hoofdzakelijk de reden dat we hem in deze toplijst hebben gezet. Want, hoewel ze nergens opmerkelijk in uitblinken, is alles dik in orde. Het geluid is top, de batterij is bovengemiddeld, de verbinding is stabiel en toch is de prijs redelijk laag gebleven.

Geluid
Verbinding
Compatibiliteit
Prijs / kwaliteit
4.5

4

Razer BlackShark V2 X

Voor alle platforms | Super voordelig | Beste versie onder 50 euro

We weten dat als een headset onder de 50 euro is, dat er concessies moeten worden gedaan. En zoals al eerder beschreven: een goede goedkope headset heeft een draad (om te besparen), goed geluid en een goede microfoon. Geen gekke add ons, geen fancy modus. Gewoon goed geluid, een goede mic en een draad.

En deze Razer BlackShark V2 X is het ultieme voorbeeld van een headset met goed geluid, een goede mic en minder dan 50 euro. We staan er echt van te kijken (of te luisteren)!

De Razer BlackShark V2 X heeft zelfs 7.1 dolby geluid. Je hoort dus om je heen precies wat er in de game gebeurt. En dat is handig en gaaf. Verder is deze headset letterlijk op elke bekende console te gebruiken. Dus dat maakt het ook een stuk makkelijker.

Geluid
Verbinding
Compatibiliteit
Prijs / kwaliteit
4.5

5

Strex gaming headset

Budget | surround sound | noise reduction mic | draadloos

Als je op zoek bent naar een budget gaming headset, dan is de Strex game headset een goede optie. Het is een goedkope set die precies de juiste concessies heeft gedaan. Geluid is prima, microfoon is verrassend goed, de pasvorm is prima en het gewicht is uitstekend. De koptelefoon heeft een draad, dus dat (geen batterij) maakt hem ook wat lichter.

Je kunt deze headset gebruiken met de volgende consoles: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox, Xbox Series S, Xbox Series X, Nintendo Switch. Kortom: je kunt deze headset met vrijwel elke spelcomputer gebruiken. Oók met een laptop zodat de set gebruikt kan worden voor online lessen of meetings.

Geluid
Verbinding
Compatibiliteit
Prijs / kwaliteit
4.3

✔️

Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden. Wil je nogmaals onze tips lezen? Bekijk dan goed onze checklist over waar je op moet letten bij je headset aankoop.

Gaming headset voor simracen en shooters

Veel gestelde vragen over headsets

Welke gaming headset kopen?

De beste gaming headset is de SteelSeries Arctis 7+. Maar als je goedkoper uit wil zijn, ga dan voor de Razer BlackShark V2 X. Die is minder dan 50 euro en heeft 7.1 dolby geluid en een prima mic!

Wat is de beste headset voor PS5?

De beste headset voor de PS5 is de headset van Sony zelf en dat is de Sony Pulse 3D draadloze headset.

Wat is de beste Xbox Series X headset?

De beste headset voor de Xbox Series X is de HyperX Cloud II. Die heeft namelijk 7.1 surround sound. Microsoft zelf heeft ook een headset op de markt gebracht, maar die heeft alleen stereogeluid.

Beste wekkerradio

Beste microfoon

Plaats een reactie