Van alle draadloze koptelefoons die we hebben getest zijn er een aantal die je muziekbeleving écht naar een hoger niveau tillen. Soms zijn de bekende merken het beste en soms zijn de onbekende Chinese merken verrassend goed. Welke bluetooth koptelefoons kun je het beste kopen? En welke beter niet? Je komt erachter in dit artikel.
We leggen kort uit wat de belangrijkste testcriteria zijn bij hoofdtelefoons. Liever direct naar de resultaten van onze test?
Belangrijkste eigenschappen koptelefoons
Op een aantal vlakken laten veel koptelefoons steken vallen. Nadat ik tal van hoofdtelefoons op m’n hoofd heb gehad, merk ik dat op een aantal specifieke vlakken vaak verbeterpunten zijn. En het is zonde als je een koptelefoon koopt en je je vervolgens aan iets gaat ergeren.
Een goed voorbeeld van iets waar een koper niet op let, is de microfoon van de koptelefoon. Dat kan heel vervelend zijn tijdens het bellen. En je merkt pas hoe slecht de microfoon is als je voor de eerste keer gebeld wordt en iemand vraagt steeds: “Wat? Wat zeg je? Je bent echt super slecht te verstaan.”
Geen nood! In dit artikel kom je erachter met welke koptelefoon je tevreden zult zijn.
Koptelefoon met goed geluid
Laten we maar eens beginnen met het geluid van koptelefoons. Want dat is voor bijna iedereen het allerbelangrijkste aspect van een hoofdtelefoon.
Wat mij betreft moet het geluid van een koptelefoon absoluut top zijn. De lage tonen moeten aanwezig zijn en de midden en hoge tonen moeten balans brengen in het geluid. Geen overdreven subwoofers waarbij de middentonen en het detail (de hoge tonen) worden weggevaagd.
Koptelefoon met goede microfoons
Vaak verbind je een draadloze koptelefoon met je telefoon. Soms met je laptop. In beide gevallen moet de microfoon goed genoeg zijn om te bellen of om te videovergaderen (online vergaderen).
De microfoon is vaak een blinde vlek in het aankoopproces. En daarom willen we dit extra benoemen. Het is super vervelend als je gebeld wordt en je bent niet te verstaan. Neem daarom de mic. mee in je beslissing.
Koptelefoon met een goede pasvorm
De pasvorm is belangrijk, maar hangt sterk af van waar je de koptelefoon voor gaat gebruiken. Wil je de koptelefoon voor thuis gebruiken? Ga dan voor een grote over ear koptelefoon. Wil je liever iets dat je onderweg vaak meeneemt, neem dan genoegen met een handzame on ear koptelefoon.
Als je juist veel gaat sporten terwijl je naar muziek luistert: ga dan voor een lichtgewicht. En let er ook op dat er koptelefoons bestaan speciaal voor het sporten. De oorhouders zijn wat luchtiger normaal, zodat je geen ‘rode oortjes’ krijgt. En het gewicht is een stuk lager. Ook zijn ze vaak wat robuuster gebouwd, waardoor ze tegen een stootje kunnen.
On ear of over ear koptelefoon?
Een on ear koptelefoon is een koptelefoon die op je oorschelp rust. De behuizing is te klein voor je oor om er geheel in te verdwijnen. Een over ear koptelefoon gaat wel in z’n geheel over je oor heen.
Zie hier een infographic gemaakt door Audiotester om duidelijk uit te leggen wat het verschil tussen een in ear koptelefoon en een over ear koptelefoon is:
Top 5 bluetooth koptelefoons 2021
Deze toplijst hebben we voor je opgedeeld in verschillende winnaars. De nummer 1 is de koptelefoon met de beste prijs/kwaliteit. Ook kiezen we de beste hoofdtelefoons op het gebied van prijs: onder 100 euro en onder 50 euro.
1. Beste koptelefoon prijs/kwaliteit
Dit is de beste bluetooth koptelefoon die we ooit getest hebben voor een prijs die we het waard vinden. Het is in dit geval ook meteen de duurste variant uit deze test, maar die prijs geeft je wel een fantastische luisterervaring waar je geen spijt van krijgt.
Sony WH-1000XM4
Beoordeling
De Sony WH-1000XM4 behoort tot het high end segment van koptelefoons. En wat een fantastisch geluid krijg je als je deze aankoopt. Het geluid is prachtig vol. En de lage tonen laten nog genoeg ruimte voor de hoge tonen zodat je het detail in je muziek, game of je film goed kunt horen.
Multipoint
Ook gaaf is dat je deze Sony WH-1000XM4 kunt verbinden met meerdere devices. Dus als je hem bijvoorbeeld gebruikt voor je laptop (bijv. tijdens thuiswerken) dan schakelt hij automatisch over op je telefoon als je gebeld wordt. Ben je daarna klaar met bellen? Dan schakelt hij weer terug naar je laptop zodat je een muziekje kunt luisteren tijdens je werk. Multipoint is een gave verbetering ten opzichte van de voorganger: de 1000MX3.
De headphone heeft een on ear sensor. Dat betekent dat als je hem van je hoofd haalt, dat de muziek of je filmpje op pauze gaat. Sommigen vinden dat handig, ik vind het een beetje over rated. Maar het is het melden waard. Je kunt dit soort functies overigens ook uitzetten.
Equalizer
In de app (companion) kun je je koptelefoon koppelen. Je kunt er al je voorkeuren doorvoeren. Denk aan de equalizer waar je kunt kiezen hoeveel bass je wilt horen en of je de midden en hoge tonen meer of minder wilt horen. Heel handig, omdat deze hoofdtelefoon redelijk zwaar in de bass zit. Je kunt dat dus mooi bijstellen in de app.
Al met al is dit wat mij betreft de absolute koploper van alle koptelefoons (ja, dat is een mooie woordspeling). Sony loopt met deze versie voor op de concurrentie.
2. Beste draadloze koptelefoon onder 100 euro
Ook onder 100 euro kun je al goede hoofdtelefoons vinden. Mijn voorkeur gaat uit naar koptelefoons die in deze prijsklasse geen poespas hebben toegevoegd. Wat mij betreft stoppen fabrikanten al hun budget in het geluid , de microfoon en de pasvorm. Geen on ear sensors (die je muziek pauzeert als je hem afdoet), geen ANC. Nee, gewoon goed geluid en een goede mic. Meer wil ik niet voor deze prijs.
JBL Tune 750BT
Beoordeling
JBL heeft met de JBL Tune 750BT een over ear koptelefoon op de markt gebracht waar ik versteld van sta. Voor minder dan 100 euro heb je een koptelefoon die voldoet aan al eisen qua geluid. De bass is mooi vol en voldoende aanwezig.
De microfoon werkt erg goed. Ook als je buiten loopt ben je goed te verstaan. Alleen als de wind echt opkomt, ben je minder goed te verstaan, maar dat is bij vrijwel elke koptelefoon. Elke mic. heeft de grootste moeite met wind.
De pasvorm is misschien iets strakker dan de nummer 1 in deze lijst. Dan heb ik het niet over de ovalen kappen van de koptelefoon, maar de band zit wat strakker om je hoofd. Dat zorgt ervoor dat ze goed blijven zitten, maar je merkt wel wat meer dat je ze op hebt.
Ik hecht vrijwel geen waarde aan de ANC van koptelefoons onder 100 euro, maar in dit geval is het juist het voor mij het extra duwtje om hem in deze lijst te plaatsen. Want de active noise cancelling (ANC) is echt uitzonderlijk goed voor een koptelefoon van minder dan 100 euro. Wat mij betreft zit het dicht tegen de nummer 1 uit deze lijst aan. Dus dat sta ik van te kijken (uhm te luisteren).
Al met al is deze JBL Tune 750BT de beste koptelefoon tot 100 euro.
3. Beste goedkope koptelefoon (budget: onder 50 euro)
Bij koptelefoons onder 50 euro kun je ervan uitgaan dat het geluid niet verbluffend is. Ongeveer 70% van de koptelefoons die ik heb getest, waren matig. Blikkerig geluid, plastic behuizing en zwakke microfoon. Een enkeling springt er op alle vlakken onverwachts tussen uit.
Tronsmart Apollo Q10
Beoordeling
Alle koptelefoons van rond de 50 euro hebben een beperkte mate van bass en lage tonen. Zo ook deze Tronsmart Apollo Q10. Maar in vergelijking met alle andere hoofdtelefoons van rond de 50 euro zijn dit de beste die ik heb getest.
Het feit dat ze licht van gewicht zijn, is een voordeel qua wendbaarheid. Alleen het voelt ook direct iets goedkoper. En dat klopt! Want het zijn koptelefoons van minder dan 50 euro.
De microfoon is prima vergeleken met de concurrenten. De hoge tonen in je stem worden opgenomen, de lage tonen weet deze microfoon niet te pakken. Maar dat is normaal bij goedkopere microfoons. Bellen is prima te doen.
Overigens zijn er fabrikanten die deze koptelefoons voor 3 keer deze prijs (rond de 120 euro) verkopen. En dat zijn absolute A-merken.
Al met al is deze Tronsmart Apollo Q10 een zeer goede keuze voor de prijs die je betaalt.
4. Beste koptelefoon noise cancelling
Active noise cancelling wordt steeds belangrijker voor consumenten. Daarom voegen fabrikanten het maar al te graag toe aan hun verpakkingen. Des te meer reden voor ons als Audiotester om te beoordelen welke ANC wel en welke niet de moeite waard is. Want in sommige gevallen filtert de ‘ANC’ maar 10db terwijl de echt goede ANC tot wel 65db filtert. En dat is natuurlijk ideaal als je even geen omgevingsgeluid wilt horen.
Jabra Elite 85h
Beoordeling
Jabra is natuurlijk het Deense merk dat zich specialiseert in headsets. Je kunt dus waarschijnlijk wel raden dat de deze Jabra Elite 85h koptelefoon heel goed werkt tijdens het bellen en online vergaderen.
Maar ze blijken de noise cancelling technologie ook goed onder de knie te hebben. De active noise cancelling van deze Jabra 85h is gelijk aan de Sony WH-1000XM4. Terwijl die een euro of 150 duurder is. Op het moment dat je de ANC inschakelt valt het grootste gedeelte van het omgevingsgeluid weg. Perfect als je je wilt concentreren. Ook als de muziek uit staat doet de noise cancelling zijn werk. Hoor je dan helemaal geen omgevingsgeluid meer? Nee. Maar dat is bij geen enkele koptelefoon. Met name de wat hogere en zeker de constante geluiden worden goed uitgefilterd.
Het geluid van de Jabra Elite 85h is goed. Veel voller dan de beste koptelefoon tot 100 euro. Maar goed, deze koptelefoon zit ongeveer rond de 150 euro, dus dat mogen we ook wel verwachten.
De app Sound+ (app van Jabra) geeft je nog eens extra mogelijkheden tot personalisatie. Je kunt de equalizer instellen, de hearthrough (transparency mode) versterken en andere instellingen bepalen.
Al met al zijn deze Jabra’s zoals bijna altijd zeer goed.
5. Beste koptelefoon sport
Sommige koptelefoons zijn speciaal gemaakt om mee te sporten. Vaak zijn die net iets robuuster, luchten ze beter en zijn ze niet te zwaar. Handig tijdens het hardlopen, fietsen of fitnessen.
JBL Under Armour Sport
Beoordeling
De JBL Under Armour sports zijn speciaal gemaakt om mee te sporten. Ze zitten mooi als gegoten om je hoofd. De koptelefoon valt niet makkelijk van je hoofd. De kussentjes ademen makkelijk. Perfect tijdens het fietsen, hardlopen en in de sportschool. Verder is de koptelefoon mooi robuust gebouwd.
Qua geluid is deze JBL Under Armour sports hoogwaardig. Ietwat veel lage tonen (meer dan andere koptelefoons), maar dat is misschien ook wat je van een sportkoptelefoon kunt verwachten. Vol geluid zorgt ervoor dat je favoriete muziek je flink kan opzwepen tijdens het sporten.
Veel gestelde vragen over koptelefoons
Welke draadloze koptelefoon voor tv?
Een goede koptelefoon voor tv heeft een goede bluetoothverbinding. Daar moet je dus goed op letten. Het liefst bluetooth versie 5.0 of meer (5.1 of 5.2). Maar check ook goed of je tv wel verbinding kan maken met een bluetooth koptelefoon. Als dat niet het geval is moet je een audio bluetooth transmitter kopen óf ouderwets een koptelefoon met draad kopen.
Welke koptelefoon heeft het beste geluid?
De wat duurdere koptelefoons (meestal van goede merken) hebben goed geluid. En het gaat dan met name om de lage tonen die mooi doorkomen. Dat is het grootste gemis van koptelefoons die goedkoper zijn: blikkerig geluid waar weinig bezieling vanuit gaat. De nummer 1 van deze lijst heeft prachtig vol geluid en ook de middentonen komen mooi naar voren.
Welke JBL koptelefoon is het best?
Wat mij betreft kun je momenteel het beste gaan voor de JBL Tune 750BT. Die is qua prijs-kwaliteit het beste. Ook het geluid is formidabel voor de prijs die je betaald. Niet zo goed als bijvoorbeeld het duurste segment van Sony, maar wel heel goed. Die zijn ook bijna 200 euro (!) duurder. Het is gek dat JBL niet vaak een high end koptelefoon op de markt heeft gebracht. De enige die bij ons op de radar is, is de JBL Club One.
Wat is een goede koptelefoon?
Een goede koptelefoon is wat ons betreft de Sony WH-1000XM4. Maar dat is wel de duurdere koptelefoon op de markt. Je kunt ook voor minder dan 100 euro een goede variant kopen. En dan heb je echt prima geluid. Ik zou dan voor de JBL Tune 750T gaan. Prima geluid en werkelijk een prima microfoon. Verder kun je deze review en dit artikel goed doornemen om onze testresultaten goed te checken.