Beste bouwradio

Een normale radio is niet bestand tegen een verbouwing. Je wil daarom een bouwradio of werfradio kopen. Maar wat is de beste bouwradio met het beste geluid? En ga je voor een versie met DAB+? Samen met een aannemer doen we de test! Voorkom een miskoop en bekijk welke bouwradio het beste is.

In een oogopslag
Budget
Beste goedkope bouwradio

PerfectPro DABPRO

Winnaar
beste boueradio

Makita DMR115

Alternatief

DeWalt DCR020

Werfradio

Milwaukee M18PRCDAB+

Eerst leggen we je kort uit waar een bouwradio aan moet voldoen. Daarna gaan we door naar de best geteste radio’s.

Waar moet een bouwradio aan voldoen?

Volgens klussers, aannemers en werklui zijn deze eisen het belangrijkste aan een bouwspeaker:

  • Goed geluid
  • Stof- en waterdicht
  • Sterk gebouwd
  • Draagbaar
  • Liefst met een grote accu (draadloos)

Dat zijn de belangrijkste eisen om een radio lang met plezier te kunnen gebruiken in de bouw. In onze toplijst hebben we hier heel goed rekening gehouden. Voldoet een radio niet aan één van de eisen, dan zetten we hem niet in deze lijst. De beste bouwradio (de nummer 1 in deze lijst) voldoet uiteraard aan al deze eisen.

Goed geluid: dat niet gaat storen

Een goede bouwradio heeft een specifieke afstemming van geluid. Genoeg lage tonen om in grote ruimtes goed geluid te hebben. Maar een écht goede bouwradio heeft ook niet té veel lage tonen en bass.

Te veel bass zorgt voor:

  • Irritatie na een aantal uur luisteren
  • Geen mogelijkheid om met iemand te praten

Als je een wat goedkopere werfradio of bouwradio koopt, krijg je snel irritatie aan je oren. De afstemming tussen hoge tonen en lage tonen is niet goed. Ik zelf heb net een verbouwing achter de rug en na dag 6 heb ik een nieuwe bouwradio gekocht. En man, wat was dat een verademing. Meer rust aan de oren en toch werd ik nog opgezweept door de muziek.

Net als autoradio’s hebben steeds meer bouwradio’s DAB+. Dat is digitale radio zonder storing en hogere kwaliteit geluid. Én je kunt veel meer stations ontvangen. Dus ook dat is een plus.

✔️👂

Goed geluid van een goede bouwradio, zorgt dat je oren tijdens het werken niet gaan irriteren aan scherpe hoge tonen of juist teveel bass. Draag je liever oordopjes? Dan geldt hetzelfde.

Met name het kunnen praten is belangrijk. Als je aannemer bent en jouw werknemers kunnen niet goed kunnen communiceren, dan kan een slechte bouwradio je letterlijk geld kosten. Maar ook als je met een klein groepje een huis opknapt: onderlinge communicatie is superbelangrijk en het kan een verbouwing enorm versnellen. Zorg dus dat een verkeerde bouwradio je geen vertraging oplevert.

💸

Als de werklui onderling niet goed kunnen communiceren door je bouwradio, dan kost jouw bouwradio je jaarlijks gigantisch veel geld doordat je vertraging oploopt. Nu een euro of 100 meer betalen, kan je zomaar geld opleveren.

Kortom: koop een bouwradio van meer dan 100 euro en voorkom irritatie.

Stof- en waterdicht

Hij móet tegen stof en water kunnen. Dat is essentieel als je de radio tijdens verbouwingen gaat gebruiken. En dat is waar normale radio’s onder bezwijken als je ze op een bouwplaats of werf gebruikt.

💨

Zorg dat je een bouwradio koopt met een IP-certificering. Bijvoorbeeld IP65. Dan kan de radio goed tegen stof (ook als het fijne stof is).

Zorg dus dat je goed let op of jouw radio tegen stof en water kan. Heeft de radio dat niet, ga dan voor een andere radio.

Sterke bouw

Essentieel is dat de radio een beschermende constructie heeft die beschermt tegen stoten en beweging. Je weet hoe ruig het er soms op een bouwplaats aan toe gaat. Zorg dus dat de radio tegen stootjes kan.

Beste bouwradio
Het is overduidelijk dat de rechter radio binnen no time kapot is op een bouwplaats. De linker bouwradio overleeft heel wat verbouwingen en gaat jaren lang mee.

De linker radio in de afbeelding heeft een mooie harde constructie die de radio goed beschermt.

Makkelijk te tillen

vaak wordt niet nagedacht over de draagbaarheid van de radio. Veel radio’s die speciaal voor werkplaatsen zijn gemaakt hebben een handige hendel waarmee je hem zo mee kunt nemen.

💡

Zorg dat je een radio koopt die je goed mee kan nemen. Dat maakt het sjouwen veel makkelijker.

Bouwradio met of zonder batterij/accu?

Je hebt bouwradio’s met batterij of accu en zonder batterij. Beide versies hebben natuurlijk voordelen en nadelen.

SoortVoordelenNadelen
Met accu– Draadloos geluid
– Gebruikt geen stopcontact
– Locatie onafhankelijk (ook buiten)
– Opladen
– Zwaarder
Zonder accu– Lichter
– Goedkoper
– Gebruikt een stopcontact
– Heeft netstroom nodig
– Niet handig voor buiten
Met en zonder accu hebben voordelen en nadelen

Er zijn dus voordelen aan een accu. Het geeft je wat meer vrijheid tijdens het luisteren naar muziek. Je kunt de radio zetten waar je maar wilt. Bovendien scheelt het weer verlengsnoeren en draden. Want het liefst zet je jouw radio zonder draad ergens in een hoek waar niemand er last van heeft. En juist in die hoek heb je vaak geen stroom.

❗🔋

Let op!

Het komt bijna niet voor dat je de accu bij een radio meegeleverd krijgt. Fabrikanten en verkopers zijn zonder accu gaan leveren, omdat ze zo de prijs laag konden houden. En als 1 fabrikant dat doet, dan moeten ze dat allemaal doen. Anders ben je als fabrikant veel duurder dan je concurrent. Kortom: let op of er een accu bij de radio zit.

Bij een werfradio is het essentieel dat de radio een accu heeft. Vaak heb je buiten geen stroom. Zeker niet als je de radio ergens in het midden wilt neerzetten.

Top 5 bouwradio’s

Bekijk hier onze top 5 met beste bouwradio’s. Er staan behoorlijk vaak Makita radio’s in onze lijst. Maar dat is omdat onderaan de streep dit gewoon de beste radio’s zijn voor de beste prijs.

1

Makita DMR115

DAB+ | Bluetooth | Krachtpatser qua speaker | Stevige constructie | Accu

Makita is een bekend merk voor bouwaccessoires. Gereedschap, maar ook bouwspeakers. En deze Makita DMR115 is onze absolute favoriet voor algemeen gebruik tijdens verbouwingen. Het geluid is echt verbluffend goed en heeft een rustig karakter. Niet schel, geen overdreven woofer waardoor je niet onderling kunt praten. Nee, perfect gebalanceerd geluid dat niet gaat storen.

De grootste voordelen van deze radio is: DAB+ en Bluetooth. Met bluetooth kan iedereen opzetten welk liedje ze willen horen. Met DAB kun je digitale radio luisteren. Het aanbod aan radiostations is dan veel groter en je kunt ook Poolse, Amerikaanse of Nederlandse zenders ontvangen. Met DAB heb je 1000 keer zoveel radiozenders dan wanneer je alleen FM zou luisteren. Maar uiteraard zit FM er ook op.

De radio heeft een grote oplaadbare accu waarmee je hem als stand alone radio kunt gebruiken. Je hebt dus geen stopcontact nodig.

Geluid
Opties
Stof / waterdicht
Prijs / kwaliteit
4.9

2

DeWalt DCR020

DAB+ | Bluetooth | Beste prijs kwaliteit | Stevige constructie | Accu

DeWalt DCR020 is een heel goed alternatief van de nummer 1 uit deze lijst. Ook stofdicht, super robuust gebouwd, draadloos te gebruiken en makkelijk mee te nemen.

Een ander voordeel van deze radio is dat ook deze DAB heeft. Verder is het design interessant. Hij past volledig in de constructiekleuren geel en zwart. De accu moet je wel los bij de radio kopen. Maar dat is vrijwel bij alle radio’s het geval. Maar je kunt natuurlijk de radio ook in het stopcontact steken.

Geluid
Opties
Stof / waterdicht
Prijs / kwaliteit
4.8

3

Makita DMR112

DAB+ | Bluetooth | Beste prijs kwaliteit | Stevige constructie | Accu

Makita is een bekend merk voor bouwaccessoires. Gereedschap, maar ook bouwspeakers. En deze Makita DMR112 is onze absolute favoriet voor algemeen gebruik tijdens verbouwingen. Het geluid is echt verbluffend goed en heeft een rustig karakter. Niet schel, geen overdreven woofer waardoor je niet onderling kunt praten. Nee, perfect gebalanceerd geluid dat niet gaat storen.

De grootste voordelen van deze radio is: DAB+ en Bluetooth. Met bluetooth kan iedereen opzetten welk liedje ze willen horen. Met DAB kun je digitale radio luisteren. Het aanbod aan radiostations is dan veel groter en je kunt ook Poolse, Amerikaanse of Nederlandse zenders ontvangen. Met DAB heb je 1000 keer zoveel radiozenders dan wanneer je alleen FM zou luisteren. Maar uiteraard zit FM er ook op.

De radio heeft een grote oplaadbare accu waarmee je hem als stand alone radio kunt gebruiken. Je hebt dus geen stopcontact nodig.

Geluid
Opties
Stof / waterdicht
Prijs / kwaliteit
4.6

De beste werfradio

Een werfradio moet aan nét andere eisen voldoen dan wanneer je een radio binnen in een verbouwing gaat gebruiken. Bedenk je eens dat de werfradio vaak (zo niet: altijd) buiten staat. Het is dus heel belangrijk dat hij waterdicht is.

Qua geluid moet de werfradio ook aan andere eisen voldoen dan een bouwradio. Het bereik van de radio moet veel groter zijn: vaak is een werf een grotere vlakte. Ook het ontvangstbereik van bijvoorbeeld het bluetooth signaal moet een stuk sterker zijn.

Dat is de reden dat een werfradio vaak duurder is dan een doorsnee bouwradio. De hardware moet namelijk aan deze eisen zijn aangepast.

4

Milwaukee M18PRCDAB+

Prachtig vol geluid met goed bereik | DAB+ | Logge bouw | Waterdicht

Deze Milwaukee M18PRCDAB+ is de ideale werfradio. Handig mee te nemen, fantastisch geluid, DAB+, bluetooth en te verbinden met je telefoon die je in de radio zelf kwijt kunt, zodat hij niet natregent en tegelijkertijd beschermd is tegen de stof en het water.

De radio heeft een IP certificaat en kan tegen regen en is waterdicht. Dat is wel nodig als je de radio een tijd lang buiten wilt zetten.

Leuk aan deze radio is dat er een DAB+ ontvanger op zit. Je kunt dus naar alle DAB-zenders luisteren. Ook naar bijv. Poolse zenders of zenders uit andere landen. Maar er zijn ook giga veel Nederlandse zenders via DAB te ontvangen.

De werfradio is prima mee te nemen: je pakt hem simpel beet bij het handvat en de smalle vorm zorgt ervoor dat je hem als een koffer naar het werf mee kunt nemen.

Geluid
Opties
Stof / waterdicht
Prijs / kwaliteit
4.6

5

PerfectPro DABPRO

Budgetoptie: €100 incl. btw. | Compact design | Grote woofer kwaliteit | DAB+

Voor minder dan 100 euro incl. btw heb je hier echt een goede bouwradio aan. Hij heeft alles: DAB, bluetooth, FM, AM etc. Maar hij heeft ook een heerlijke woofer aan de voorkant die de arbeidsvitamientjes rechtstreeks de kamer in blazen. Ga er maar vanuit dat de sfeer er met deze radio goed in zit op de werkvloer. Oh ja, er zit ook een mp3-speler in, zodat de werknemers die bijna met pensioen gaan ook hun ei kwijt kunnen.

Verder kun je deze radio zowel draadloos als met stopcontact gebruiken. Als je hem draadloos wilt gebruiken, moet je er een accu bij kopen. Bouwradio’s worden bijna nooit met accu geleverd, omdat ze anders niet kunnen prijsvechten tegen concurrenten die zonder accu leveren.

Geluid
Opties
Stof / waterdicht
Prijs / kwaliteit
4.5

Dat zijn de 5 beste bouwradio’s van dit moment. Weet je nog wat de nummer 1 was? Bekijk hieronder ook eens de veel gestelde vragen over bouw- en werfradios.

Veel gestelde vragen over bouwradios

Wat is de beste bouwradio?

De beste bouwradio is de Makita DMR115. Die heeft DAB+ en is speciaal gemaakt voor gebruik tijdens verbouwingen. Daarbij kan de radio tegen stof (ook hele fijne stof) en tegen water.

Welke werfradio kopen?

De Milwaukee M18PRCDAB+ is de beste werfradio, omdat die grote terreinen kan voorzien van muziek, hij waterdicht is zodat hij tegen regen kan en omdat hij makkelijk draagbaar is en DAB+ heeft.

Welke bouwradio is goedkoop?

De PerfectPro DABPRO is de beste goedkope bouwradio. Die radio heeft prima geluid, een grote subwoofer, DAB+ én hij blijft onder 100 euro inclusief btw.

Heeft een bouwradio DAB en bluetooth?

De Makita DMR112 bouwradio heeft DAB en bluetooth. Wat ons betreft is dat een goede bouwradio om te combineren met gebruik via bluetooth en gebruik via DAB+.

Wat is het verschil tussen werfradio en bouwradio?

Een werfradio is gemaakt om op een werf (vaak een terrein buiten) muziek af te spelen waar een bouwradio gemaakt is om in een verbouwing (binnen) muziek af te spelen. De 2 verschillende soorten moeten aan andere eisen voldoen. Bij een bouwradio is het belangrijk dat hij tegen fijne stof kan en bij een werfradio is het belangrijk dat het geluid ver genoeg komt en dat de werfradio zelf tegen water en regen kan.

Welke bouwradio heeft het beste geluid?

De bouwradio met het beste geluid is de Makita DMR115. De heeft flink wat lage tonen die zelfs bij grotere verbouwingen en ruimtes nog goed klinken.

Beste microfoon

Plaats een reactie