Beste autoradio met DAB+ en bluetooth

Als je een autoradio wil kopen is DAB+ en bluetooth steeds vaker een eis. En terecht! DAB+ geeft kristalhelder geluid en met bluetooth zet je jouw favoriete muziek of podcast in no-time op. Maar welke autoradio met DAB en bluetooth is het beste? Daar kom je achter in dit artikel.

In een oogopslag
DAB+

Pioneer MVH-X580DAB

2DIN

Pioneer SPH-DA230DAB

Budget
Stex Autoradio

Strex Bluetooth

Bluetooth

Sony DSX-A410BT

In dit artikel testen we radio’s met DAB en met bluetooth. Eerst geven we wat uitleg over DAB, daarna over Bluetooth en daarna hebben we een top 5 best geteste autoradio’s.

DAB autoradio: digitaal ontvangst in je auto

Een DAB+ autoradio kan digitaal signaal opvangen zonder enige ruis (zoals dat wel het geval is bij een FM-radio). We kunnen heel erg de techniek induiken, maar we kunnen het beter concreet houden: DAB+ is beter, inmiddels stabieler, helderder en mooier geluid, dan een ouderwetse FM-radio.

Tijdens het testen stond ik echt te kijken (of eigenlijk te luisteren) van het geluid dat uit mijn speakers kwam nadat ik de DAB-radio had geïnstalleerd. Ik ben zelf echt een muziekfijnproever en ik hou van de heldere gebalanceerde tonen. En mijn speakers had ik een tijdje ervoor al van een upgrade voorzien. Maar wow, wat merkte ik dat mijn upgrade eigenlijk zinloos was totdat ik van FM naar DAB was overgestapt voor deze test!

✔️

Een leuk weetje is dat ik de hoogst gewaardeerde DAB+ radio uit deze test ook daadwerkelijk in mijn auto heb laten zitten. En die gebruik ik nog elke dag.

Het geluid krijgt een gigantische upgrade. Maar daarnaast heb je in één klap ook veel meer zenders. Je kunt uit allerlei landen radiozenders ontvangen en dat is leuk! Zo kan je je Spaans tenminste nog eens bijspijkeren. “Me encanta escuchar musica en mi coche!” Je ziet het: mijn Spaans is weer een beetje verbeterd sinds ik mijn DAB radio heb geïnstalleerd in de auto.

Autoradio met bluetooth: waar let je op?

Een autoradio met bluetooth verbind je makkelijk met je telefoon. Elke keer als je instapt, verbindt je telefoon automatisch met je auto. En dat maakt je auto een stuk slimmer.

De muziek die je net nog thuis via je bluetooth speaker afspeelde, speelt nu automatisch af als je je auto in stapt. En dat is handig in de praktijk.

Autoradio van een Citroën C1 uit 2020 (op vakantie in Spanje)

Maar waar liepen wij tegenaan tijdens het testen? En waar moet je goed op letten bij het kopen? Bekijk goed onze tips, want als je radio eenmaal in je auto zit, krijg je hem er niet 1,2,3 uit.

Radio met multipoint

Een multipoint verbinding betekent dat je radio meer dan 1 bluetooth connectie kan opslaan. En dat is handig als je je auto weleens met je partner afwisselt. Klinkt dat verkeerd? Ik bedoel dat soms jij en soms je partner in de auto rijdt.

Ik als Audiotester heb namelijk een auto die ik samen met m’n vriendin gebruik. Maar de autoradio’s die ik heb getest zonder multipoint waren super irritant. Elke keer als ik in de auto stapte, dan moest ik mijn telefoon weer opnieuw verbinden met mijn radio via bluetooth.

En juist als je onderweg bent, dan heb je veel haast en weinig tijd om even de telefoon via bluetooth te verbinden met je radio.

❤️

Deel jij dus je auto met je vriend of vriendin? Ga dan voor een autoradio met multipoint of NFC.

Meestal hebben autoradio’s van 100 euro en meer een multipoint verbinding.

Radio met NFC

Je kent de functie ´NFC´ waarschijnlijk van het betalen met je telefoon. Je tikt één keer met je telefoon op een pinautomaat en je betaalt.

Maar dat kan ook met bluetoothapparaten. Sommige autoradio´s (of soundbars, tv’s, routers etc) beschikken over NFC. Eén keer met je telefoon op de radio tikken en er is verbinding via bluetooth.

💡

Als een autoradio over NFC beschikt, tik je slechts één keer met je telefoon op de radio en dan is die via bluetooth verbonden. Makkelijk!

Kortom: tijdens het verbinden zal de functie NFC je heel veel tijd (en een klein beetje irritatie) schelen. Het verbinden van een bluetooth apparaat is tóch altijd een irritant werkje. Toch? En ik kan het weten, want ik heb inmiddels wel een apparaat of 300 in totaal met m’n telefoon verbonden via bluetooth.

Overigens: NFC staat voor ‘Near Field Communication’. In feite is het hetzelfde soort signaal als bluetooth, alleen heeft het veel minder bereik. Vaak maximaal een meter.

Autoradio met ARC

Even tussen ons: als jij een autoradio bent aan het instellen, dan ga je toch 20 jaar terug in de tijd? Via dat draaiknopje zoek je bijvoorbeeld naar de bass booster. En al snel ben je een optie te ver gedraaid, waardoor je weer een rondje aan de knop moet draaien voordat de gewenste optie weer terugkomt.

En dat in een tijdperk waar alles intuïtief is te tweaken en in te stellen precies zoals je dat zelf wilt.

Goed nieuws! Met autoradio’s met ARC, kun je alle opties van je radio gewoon op je telefoon aanpassen. Je kunt dus de equalizer, de microfoon sensitiviteit, de taal, het lichtje dat je radio geeft en veel meer instellen op je telefoon. En dat werkt via ARC. Handig en effectief! En het bespaart je irritaties.

Maar wat is dan het verschil met bluetooth? Nou, meestal als een radio ARC heeft, heeft de radio ook gewoon bluetooth. En het één is geen uitsluiter van het ander. De bluetoothverbinding gebruik je met name om je muziek af te spelen. ARC gebruik je om de instellingen van de radio zelf aan te passen.

Top 5: autoradio’s met bluetooth en DAB

1

Pioneer MVH-X580DAB

Beste 1 DIN | ARC app | DAB+ | Bluetooth

Deze Pioneer is wat ons betreft de nummer 1 als je op zoek bent naar een 1DIN autoradio. Hij is het meest veelzijdig voor een 1DIN radio én hij heeft een ingang voor 4x een 50WATT speaker. Je bent dus met deze radio verzekerd van topgeluid in je auto.

Je kunt deze radio via ARC op je telefoon supermakkelijk instellen. En dat is maar goed ook, want het instellen van de equalizer, de rear/front, de microfoon sensitiviteit etc. op de radio zelf is echt een drama. En dat geldt voor vrijwel alle autoradio’s. Je gaat toch een beetje terug in de tijd als je de instellingen zoekt.

Maar deze radio kun je dus met je telefoon bedienen. En dat gaat allemaal een stuk intuïtiever. Wil je de bass wat hoger zetten? Dan sleep je het balkje van de lage tonen wat omhoog. Wil je liever van FunX switchen naar Radio 1? Of andersom? Dan kan dat ook via je telefoon. Handig en makkelijk!

We zeiden het al even: je kunt je dashboard via je telefoon (of via de radio zelf) een kleur naar voorkeur geven. En dat zou eigenlijk elke radio moeten hebben! Zo kan je hem aan de kleur van je eigen dashboard aanpassen en zo ‘verdwijnt’ hij mooi in het design van je auto.

Geluid
Bediening
Installatie
Opties
Prijs / kwaliteit
4.7

2

Pioneer SPH-DA230DAB

Beste 2DIN | DAB+ | Incl. telefoonhouder & DAB-antenne | Android en Apple car play

Deze DAB+ radio heeft een mooi scherm die als navigatie kan werken. In elke auto met 2DIN opening ziet deze radio er prachtig uit. Het lijkt dan net of deze radio er altijd al in heeft gezeten en of het zo bedoeld is.

Je achteruitcamera kun je op deze radio aansluiten. Als je de auto in z’n achteruit zet, gaat het scherm automatisch aan en je ziet het beeld van de camera.

De touchbediening werkt intuïtief en is een grote verbetering ten opzichte van alle 1 din autoradio’s.

Je krijgt bij deze radio een antenne voor DAB+ erbij. Het installeren van die antenne én van de radio zelf is een fluitje van een cent. Veel makkelijker dan bij andere radio’s die je soms helemaal moet inbouwen.

Geluid
Bediening
Installatie
Opties
Prijs / kwaliteit
4.6

Goedkope autoradio met bluetooth

Als je minder dan 100 euro wil uitgeven aan een autoradio, dan kun je niet een versie met DAB én bluetooth nemen. Maar je kunt wel een versie met bluetooth nemen. En die werken vaak heel goed en stabiel. Voor minder dan 50 euro heb je dan al een goede radio in je auto en kun je via Sportify en je telefoon je favoriete muziek luisteren.

3

Strex met Bluetooth

Stex Autoradio

Bluetooth | Goedkoopst | microfoon ingebouwd

Deze Strex autoradio beschikt over alle opties die je bij een budgetoptie verwacht én een beetje meer. Het inbouwen gaat heel makkelijk: er zit een manual bij en twee insteekhaakjes.

De radio heeft een belfunctie: als je wordt gebeld, kun je handsfree bellen via Bluetooth. De microfoon? Die zit in het radiootje zelf ingebouwd. Dus je hoeft geen draden te spannen langs de zijkappen van je auto. Gelukkig! En de belkwaliteit is meer dan prima. Nog niemand heeft me verteld dat ik niet te verstaan ben.

De aansluiting van de speakers klik je achterin makkelijk op de radio. Net als bij elke andere radio. Al met al is dit echt bijzondere kwaliteit voor deze prijs.

Geluid
Bediening
Installatie
Opties
Prijs / kwaliteit
4.4

4

JVC KD-DB902BT

Bluetooth | DAB+ | Goede prijs/kwaliteit | CD-speler

Deze JVC KD-DB902BT radio voldoet aan alle eisen die je kunt stellen aan een DAB en bluetoothradio in je auto. Alle benodigdheden zitten bij deze radio meegeleverd. Bijvoorbeeld een DAB-antenne. Je wordt wel een klein beetje aan je lot overgelaten als je hem gaat installeren. Maar we verklappen nu alvast: de antenne plak je rechts aan de binnenkant van je ruit en dat gaat heel makkelijk.

Deze bluetooth en DAB radio van JVC heeft een cd-speler. En dat is wat mij betreft een nadeel, tenzij je cd’s wil afspelen in je auto. Zo niet: dan kun je beter voor een andere radio gaan. De cd-speler slokt dan alleen maar productiebudget op en dat gaat ten koste van andere functies. Bovendien neemt het wat ruimte op de radio in beslag, terwijl je die gleuf nooit gaat gebruiken.

Al met al is dit een super radio met bluetooth en DAB.

Geluid
Bediening
Installatie
Opties
Prijs / kwaliteit
4.3

5

Sony DSX-A410BT

NFC | Bluetooth | Beste prijs kwaliteit | Multipoint

Dit is de meest uitgebreide Bluetooth radio. De radio heeft NFC én Multipoint.

NFC
Met NFC hoef je alleen je telefoon tegen de radio aan te tikken en dan is je telefoon via bluetooth verbonden. Handig!

Multipoint
Als je jouw auto af en toe deelt met je partner of iemand anders, dan is het handig dat je een radio met multipointverbinding neemt. Dat zorgt er namelijk voor dat je niet steeds je bluetooth opnieuw moet verbinden als je in je auto stapt (nadat iemand anders de radio heeft gebruikt via bluetooth).

Een nadeel is dat deze radio geen DAB+ heeft. Dus dat een vereiste voor je is, dan kun je beter een andere radio nemen.

Geluid
Bediening
Installatie
Opties
Prijs / kwaliteit
4.5

Welke radio past in mijn auto?

Een 2DIN radio of een 1DIN radio past in jouw auto. Simpel gezegd: heb je een smalle opening? Dan heb je een 1DIN. Heb je een grote opening in je dashboard? Dan heb je een 2DIN.

Wat is een goede autoradio met Bluetooth?

De Sony DSX-A410BT is verreweg de beste autoradio met bluetooth. Hij heeft namelijk multipoint en NFC. Multipoint zorgt ervoor dat je niet steeds opnieuw handmatig moet verbinden als je in je auto stapt en als de laatste keer iemand anders met de radio was verbonden. NFC zorgt ervoor dat je je telefoon 1 keer op de radio tikt. Dan is de radio met je telefoon via bluetooth verbonden. Handig!

Wat is een goede DAB+ autoradio?

De Pioneer MVH-X580DAB is de beste smalle DAB+ radio en de Pioneer SPH-DA230DAB is de beste brede DAB+ radio. En een smalle autoradio is een 1DIN en een brede radio is een 2DIN. Die 2 versies zijn momenteel het beste qua ontvangst, geluid, bediening en installatie. Bovendien hoef je niet nog eens extra een DAB+ antenne te kopen, want die krijg je erbij.

Beste wekkerradio

Plaats een reactie